Častým problémem nedozrávání rajčat je přemíra dusíku v půdě. Jak urychlit zrání a zároveň zajistit jejich lepší chuť i vůni

Zahrada 22. srpna 2022 | 11:01 — Zuzana Procházková
Každému zahrádkáři se může stát, že má ještě spousty nezralých, zelených rajčat, či dokonce květů. Abyste o tuto pozdní úrodu nepřišli, je na místě ke konci srpna uspíšit několika správnými kroky zrání rajčat. V tomto článku vám prozradíme, jak na to, a zároveň si řekneme, jak docílit ještě lepší chuti a vůně u rajčat i s minimem slunce.
Další 3 fotografie v galerii
Častým problémem nedozrávání rajčat je přemíra dusíku v půdě / Pixabay

Pěstování rajčat může být někdy pořádná alchymie. Zejména pokud se vám ke konci léta stále rozvětvují, ale plody vůbec nedozrávají. Je to bohužel častý problém, se kterým se setkávají i zkušení zahrádkáři.

Problém je v dusíku

Častým problémem nedozrávání rajčat je přemíra dusíku v půdě, což může být způsobeno častějšími dešti, které panovaly na jaře a začátku léta. Specialista na zahradnictví Jan Zahradník pro Magazinplus.cz vysvětluje, že „nadbytek dusíku v půdě však mohl být způsoben také tím, že pěstitelé hojně přidávali postupně uvolňující hnojiva k rajčatům i v období jara. Ta se pak postupně rozkládala i v době, kdy už měly být ze země pro rajčata přípustné prvky jako draslík, fosfor, hořčík, vápník a další stopové prvky.“

Jak urychlit zrání rajčat

Nejdůležitějším krokem, jak urychlit zrání rajčat, je tedy zaměřit se na přebytek dusíku v půdě a pokusit se jej eliminovat. Je dobré myslet také na to, že nadmíra dusíku škodí nejen rostlinám, ale i podzemní vodě. K jeho odstranění vám poslouží postranní stonky rajčat. Nevyštipujte tedy zálistky, počkejte a až po prvním květenství je odstraňte. Tím se dusík vyváže v rostlině, ale pouze v odstraněných postranních částech a ne v hlavním stonku.

Použijte síran draselný a hořečnatý

Jakmile budete mít odstraněny postranní stonky rajčat dle návodu výše, tak přichází na řadu druhý krok, a to aplikace síranu draselného. Díky němu bude zaručeno, že rostliny rajčete budou schopny hospodařit s vyráběnými cukry, tedy je ukládat tam, kde je potřeba. Navíc by tento krok měl zpomalit růst rajčete a naopak podpořit dozrávání plodů.

A pokud vám přijde, že jsou vaše rajčata na konci léta málo sladká, pak k rostlinám aplikujte zálivku ze síranu draselného a horečnatého. Ta dodá rajčatům dokonalou chuť, sladkost a vůni, a to i s minimem slunce.

Svinování rajčat

Svinování vrchních listů u rajčat je obvykle způsobeno nečekaným oteplením během posledních dnů léta spolu s nedostatkem draslíku. Jestliže mají rajčata nedostatek draslíku, nejsou schopna efektivně distribuovat vodu. Z toho důvodu se horní listy raději svinou, aby se z nich vypařovala voda. To je však problém. Znamená to, že rajče nepřijímá živiny tak, jak by mohlo. Ve výsledku se rostlina stále rozvětvuje, ale rajčata nedozrávají. Dopřejte jim tedy zálivku či postřik v podobě síranu draselného a poté je pravidelně zalévejte. Zanedlouho by se měly listy rozvinout. Dále čtěte: Jak se nyní postarat o rybíz a maliník, aby napřesrok tyto ovocné keře plodily více než dříve. Nejdůležitějším krokem je správné ostříhání.

Autorský článek, další zdroj: gardenersworld.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu