Jak připravit dokonalý velikonoční mazanec? Osvědčený recept, díky kterému se vždy povede a nepraskne
Velikonoce jsou pro mnohé velmi významným obdobím. Jedná se o svátek důležitý zejména pro křesťany, neboť připomíná ukřižování Ježíše Krista a jeho následné vzkříšení. K velikonočním svátkům se pojí mnoho tradicí, přičemž spousta z nich je dodržována do dnes. Jedná se o oblíbené barvení velikonočních vajíček, pletení pomlázek, koledování, šlehání dívek i jejich polévání. Kromě toho se pečou velikonoční beránci či například velmi lahodné mazance. Právě recept na lahodný mazanec si v tomto článku ukážeme.
Víte, proč se peče na Velikonoce mazanec
Velikonoční mazanec se dle tradice pekl na Bílou sobotu, a to z toho důvodu, aby byl připravený na nedělní snídani. Než si však rodina mohla na mazanci pochutnat, tak se s ním šlo v neděli ráno do kostela pro svaté pomazaní. Odtud také vznikl jeho název - mazanec. Kromě toho byla v podstatě neděle prvním dnem po období půstu, kdy se lidé mohli najíst do syta. Velikonoční mazanec ve tvaru bochníku chleba se stal symbolem pro konec odříkání, a zároveň oslavu nového života. Možná vás ještě zajímá, proč se před upečením na mazanci nožem vyryje kříž. Je to z toho důvodu, že kříž symbolizuje ukřižování Ježíše Krista.
Suroviny na velikonoční mazanec
Na přípravu vynikajícího tradičního velikonočního mazance budete potřebovat následující suroviny
-
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g hladké mouky
- 40 g cukru krupice
- 120 ml mléka
- 60 g másla
- 20 g droždí
- špetka soli
- citronová kůra
- 2 žloutky
- 30 – 40 g rozinek (libovolné)
- K potření: žloutek a lžička mléka
- K posypání: mandlové lupínky na posypání
Postup přípravy
Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné, ale ne horké. Přidejte do něj cukr, rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek, což může trvat zhruba 15 minut. Mezitím do větší mísy prosejte polohrubou i hladkou mouku a přidejte špetku soli. V hrníčku nebo kastrůlku rozpusťte pozvolna máslo a nechte trochu zchladnout.
Jakmile bude vzešlý kvásek, tak do něj zašlehejte žloutky a směs poté vlijte do velké mísy s moukou. Promíchejte a začněte zpracovávat těsto. Po pár minutách přidejte také rozpuštěné vychladlé máslo a citrónovou kůru. Vypracujte hladké nelepivé těsto. Na konci ještě přisypte rozinky, které do těsta zapracujte nejlépe rukama.
Hotové těsto lehce poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě zhruba 2 až 3 hodiny kynout. Je dobré těsto během kynutí ještě párkrát propracovat. Po uplynulé době z těsta vytvarujte pěkný bochánek, dejte jej na plech vyložený pečícím papírem a nechte naposledy 20 minut kynout.
Mezitím si rozmíchejte žloutek s lžící mléka a celý mazanec poctivě potřete. Nakonec nahoře na mazanci vytvořte nožem kříž a posypte bohatě lupínky mandlí. Dejte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte zhruba 30 minut. Pokud uvidíte, že mazanec hnědne velmi rychle, tak jej přikryjte pečícím papírem nebo alobalem. Po upečení nechte mazanec vychladnout.
Všeho s mírou
Kalorická hodnota mazance závisí na konkrétním receptu a použitých surovinách. Nicméně, v průměru obsahuje mazanec kolem 350-400 kcal na 100 gramů. Tato hodnota však může být vyšší, pokud je do těsta přidáno více cukru nebo másla.
Průměrné nutriční hodnoty mazance na 100 gramů jsou přibližně následující:
Energie: 350-400 kcal
Bílkoviny: 7-9 g
Sacharidy: 50-60 g (z toho cukry 20-25 g)
Tuky: 13-16 g (z toho nasycené mastné kyseliny 7-9 g)
Vláknina: 2-3 g
Mazanec obsahuje také určité množství vitamínů a minerálů, jako je například vitamín B1, B2, B3, vápník, železo, hořčík a další. Nicméně, kvůli relativně vysokému obsahu cukrů a tuků by měl být mazanec konzumován s mírou a jako součást vyvážené stravy.
Zdroj: vikendovepeceni.cz, bety.cz, Informace o kalorické a nutriční hodnotě mazance jsou průměrné hodnoty získané ze studie provedené v rámci Evropského výzkumného projektu nazvaného EuroFIR. Tento projekt se zabývá sběrem a analýzou dat o složení potravin v evropských zemích.
Dále čtěte: Jak vyfouknout vejce na Velikonoce. Stavte se v lékárně pro injekční stříkačku a máte vyhráno.