Jitrocel roste všude kolem nás. Jeho využití je široké a navíc velmi jednoduché

Recepty 14. července 2020 | 13:27 — Anna Novotná
Jitrocel kopinatý je úžasná léčivá rostlina, které kolem nás roste velké množství. Některé byliny jsou skoro zázračné, protože pomáhají na mnoha frontách a jitrocel mezi ně rozhodně patří. Poradíme, jak nasbírané listy využít co nejlépe.
Další 1 fotografie v galerii
Jitrocel je běžně rostoucí léčivka, využijte její sílu / Shutterstock

Jitrocel kopinatý se využívá při léčbě kašle. Jeho listy můžete přikládat na štípance od hmyzu. Pokud budete mít drobné ranky, třeba od trnů, můžete je ošetřit šťávou z rozmačkaných listů. Z jitrocele si můžete uvařit čaj, který působí kromě kašle také na potíže se žlučníkem a na onemocnění močových cest. Jeho využití je skutečně široké a navíc velmi jednoduché. 

Klasický sirup s cukrem či medem

Pro mnohé z nás je nejběžnější využití jitrocele ve formě sirupu proti kašli. Můžete ho sice zakoupit v lékárně, ale můžete si ho také připravit doma. Pokud vám nevadí cukr či med, jde to velmi snadno. Do větší sklenice vrstvíte vždy jeden centimetr čerstvých jitrocelových listů a jeden centimetr tmavého cukru nebo řidšího medu. Naplněnou sklenici dáte na teplé místo. Po deseti dnech je sirup hotový. Scedíte ho, listy ještě důkladně vymačkáte. Nalijete do skleniček se šroubovacími uzávěry a dáte do chladničky. Tam by měl vydržet i relativně dlouhou dobu. Pokud byste chtěli mít jistotu, můžete sirup sterilovat. Pozor – sirup nevaříte. Přišli byste o řadu léčivých látek.

Sirup bez cukru

Pokud potřebujete připravit sirup bez cukru, potřebujete kvalitní odšťavňovač pracující na principu lisu, či alespoň mixérem rozmixujete listy, ze kterých vymačkáte šťávu. Získanou tekutinu můžete konzervovat smícháním s alkoholem. Pokud potřebujete sladkou příchuť, která by chutnala dětem, budete muset využít stévii. Nejlépe by bylo zpracovávat obě byliny současně. Tím byste získali opravdu přírodní produkt pro vaše zdraví. Výsledek je pak třeba sterilovat a uchovávat v chladnu.

Dávkování

Obvykle se používá jedna kávová lžička sirupu několikrát denně. Podobné to je, pokud chcete z jitrocele vařit čaj. Hodí se pít několik nálevů v průběhu dne. Vždy asi lžička sušeného listí na čtvrt litru vroucí vody. Louhuje se jen krátce, tedy několik minut.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Zažijte jedinečnou romantiku na pohádkově krásných místech Jadranu

Zažijte jedinečnou romantiku na pohádkově krásných místech...

Ať nemusíte na letišti přebalovat kufry. Několik cenných...

Na výlet do Plzně i s dětmi: Koupání v rybníce, za...

Poznejte zapomenutý ostrov Chorvatska, kde na vás dýchne klid...

Úchvatná místa Krkonoš, která letos určitě musíte vidět

Pozoruhodné Japonsko. Co všechno jste možná netušili o Zemi...

Zavřít reklamu