Vařit jde i bez váhy! Vyzkoušejte starou metodu lžic a šálků
Nutno říct, že tato metoda nikdy nebude tak přesná jako digitál, ale v kritických situacích může hodně pomoct. Některé starší zkušené hospodyňky dokonce prohlašují, že vážení bez vah znamená úsporu práce i času. Pracují podle pomůcek, které se často objevovaly v kuchařkách po II. světové válce.
Odměřování na polévkové lžíce
1 vrchovatá polévková lžíce
mouky: 2 a ½ dkg
krupice: 2 a ½ dkg
cukru: 3 dkg
ovesných vloček: 1 a ½ dkg
tuhého sádla: 3 dkg
krup: 2 a ½ dkg
1 rovná polévková lžíce
mouky: 2 dkg
krupice: 1 a ½ dkg
cukru: 2 a ½ dkg
soli: 2 a ½ dkg
krup: 2 dkg
tuhého másla: 2 dkg
1 polévková lžíce rozpuštěného
sádla: 1 dkg
másla: 1 a ½ dkg
4 lžíce rozpuštěného másla: 6 dkg
6 polévkových lžic tekutiny: 1/10 l
Platí, že polovina obsahu polévkové lžíce = obsahu 1 kávové lžičky.
Měření na šálky
Za základ je zde brán ¼litrový šálek
¼ litru cukru: 22 dkg
¼ litru hladké mouky: 20 dkg
¼ litru hrubé mouky: 22 dkg
¼ litru krupice: 18 dkg
Ve starých receptech narazíte i na jiné měrky – žejdlík, lot nebo libru. Jeden žejdlík je 0,35 litru, čtyři žejdlíky 1,41 litru. Jeden lot přepočteme na 17,5 gramu, jednu libru na 56 dkg.
1 litr mouky: 62 dkg
3 půllitry mouky: 1 kg
¼ litru hladké mouky: 16 dkg
¼ litru cukru: 15 dkg
¼ liru krupice: 17 dkg
1 a ½ litru borůvek, malin, jahod: 1 kg
1 litr borůvek, malin, jahod: 70 dkg
Jak rozpoznat kvalitní jahody, si můžete přečíst zde.