Máte rádi netradiční zeleninu? Vypěstujte si papriookurku

Zahrada 04. dubna 2018 | 11:18 — Šárka Vondráčková
Možná, že vás zaujala někde na zahradě zajímavá popínavá rostlina, která má lusky rostoucí nahoru. Není to nic jiného než ačokča nebo-li papriookurka. Jde o druh zeleniny, který má úžasné zdravotní účinky a navíc si ji můžete pěstovat i doma na zahradě.
Další 4 fotografie v galerii
Ačokča je rostlina, která je silný antioxidant / Shutterstock

Ačokča je okurka bolivijských indiánů. Plody podobné okurce, s bílou nahořklou dužinou tvarem připomínají malé papriky se zelenou lesklou slupkou. Uvnitř se nachází bílá vatovitá dužina s dutinou uprostřed, ve které je několik černých semínek. Ačokča se dá nakládat, nakrájet do salátů nebo využít v teplé kuchyni.

Ačokču pěstujeme ze semen

Ačokču lze pěstovat ze semen. A protože potřebuje vlhko a teplo, je dobré si ji předpěstovat na okně, ve fóliovníku nebo ve skleníku a ven může jít až po třech zmrzlých, tedy po 15. květnu. Musíte ji hodně zalévat a hnojit, jinak bude mizerně plodit. Plodit začíná právě v srpnu a pokračuje ještě i v září. Pokud rostlinu nevysadíte venku na záhon, ale budete ji pěstovat ve skleníku, ačokča začne vytvářet plody dříve a budete déle sklízet.

I jako okrasná rostlina

Ačokču můžete využít i jako okrasnou rostlinu, proto ji klidně vysaďte k plotům, altánkům či suchým stromům, které brzy obroste. A pozor, dorůstá až osmimetrové výšky. Volte však takové stanoviště, kde je poměrně teplo během celého dne. Květy jsou pak pastvou pro včely. Tuto zeleninu, stejně jako jiné druhy, můžete pěstovat třeba i na balkoně. Více na toto téma jsme psali zde

Chuť mezi paprikou a okurkou

Český název papriookurka se vyvinul právě z chuti, která je něco mezi paprikou a okurkou. Mladé plody se dají jíst i se semeny, zatímco ze starších plodů je už musíte odstranit. Používají se do polévky či rizota, při přípravě smaženice, leča, plody můžeme plnit masem nebo je zapékat či dusit s další zeleninou. Čerstvé plody ačokči lze použít i do různých salátů, chutnají i nakládané jako okurky či kapie v oleji. Z ačokči můžete vyrobit i vynikající čalamádu.

Silný antioxidant

Ačokča je přírodní antioxidant. V Peru je dodnes používána jako základní potravina a k léčbě řady onemocnění, například dýchacích cest, hypertenze, aterosklerózy, diabetu nebo gastrointestinálních poruch. Plody obsahují pro lidské zdraví důležité hořčiny a dále beta karoten, vitaminy C, B1 a B2. Konzumace malých čerstvých plodů napomáhá metabolismu cukrů a zlepšuje psychickou pohodu.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Adam Mišík na někoho působí odtažitě, ve skutečnosti je ale bezprostřední a nesmírně přívětivý

Plánujete malovat kraslice nebo barvit vařená vajíčka? S...

Jak ochránit meruňky proti mrazům? Přichází prudké...

Nejzdravější káva je filtrovaná, shodují se studie. Může...

Peugeot slaví 130 let závodění. Fascinující výstava...

Březen je ideální čas na jarní restart trávníku:...

Jaro je ideální čas na přípravu zahrady: Přilákejte...

Zavřít reklamu