Připravte si doma vlastní kandované ovoce, je to snadné

Recepty 24. října 2019 | 15:16 — Šárka Vondráčková
Pokud si nyní začnete vyrábět kandované ovoce, získáte originální pochoutku během vánočních svátků.
Další 2 fotografie v galerii
Kandované ovoce známe nejčastěji ve formě malých kostiček, které přidáváme do cukroví, dortů a moučníků / Depositphotos

Přípravy kandovaného ovoce se nijak bát nemusíte. Jedná se o ovoce a zeleninu, které se napouští řepným cukrem, čímž dosáhnete konzervace, ale také zajímavé chuti a vzhledu. Takto upravené kandované ovoce nejčastěji využijete při domácím pečení. Přidává se například do biskupského chlebíčku, marokánek nebo různých druhů vánočního cukroví.

Co se nejčastěji kanduje?

Nejčastěji se kanduje chemicky neupravená pomerančová kůra, švestky, třešně, meruňky, ananas a dýně. Poněkud jinak než ostatní ovoce se kandují citrony a mimo ovoce je také možné kandovat i některé druhy zeleniny. Velmi chutné jsou také kandované slupky melounů, které bychom obvykle vyhodili.

Přípravte si ovoce

Ovoce a zelenina, které budete kandovat, musí být zralé, tvrdé, kvalitní a důkladně omyté. Pokud se chystáte kandovat menší plody vcelku, propíchněte je ostrou špejlí - cukerný roztok pak bude lépe pronikat dovnitř. Peckovité ovoce je třeba zbavit pecek, ananas, banány nebo kiwi oloupat. Větší ovoce nakrájejte na kousky nebo plátky.

Co je dále potřeba

  • ovoce podle sezony a chuti
  • cukerný sirup
  • jemný krystalový cukr na obalení

Jak vyrobit cukerný sirup

Sirup na kandování ovoce připravíte z 0,3 litru vody a 250 gramů cukru. Vodu s cukrem je třeba vařit tak dlouho, dokud roztok nezačne houstnout. Toto množství stačí přibližně na půl kilogramu ovoce.

Postup

Připravené ovoce krátce napaříte v sítu nad vařící vodou. Poté jej zalijete ještě horkým sirupem tak, aby bylo zcela ponořené a necháte odstát do dalšího dne přikryté potravinovou fólií.

Druhý den sirup slijete, převaříte a nalijete zpět na ovoce. Postup opakujete 6 až 10 dní, čím déle, tím lépe.

Na závěr ovoce necháte okapat v sítu, obalíte ho v jemném krystalovém cukru a rozložíte na pečící plech, který vyložíte pečícím papírem. Dáte sušit do trouby na 140–150 °C zhruba na 10 minut. Usušené a dobře vychladlé ovoce uložte nejlépe do uzavíratelné a pokud možno vzduchotěsné nádoby. Zkuste také zdravou a super jednoduchou čokoládovou pěnu hotovou za pár minut.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu