Také podlahy podléhají módním trendům. Letos jsou in dřevěné, voděodolné i texturované krytiny

Dům 02. ledna 2020 | 14:32 — Helena Malá
Každoročně bytoví designeři vyhlašují nejrůznější trendy, které budou po dalších 12 měsíců in. Týkají se barev, nábytku i podlah. My se tentokrát zaměříme právě na podlahy.
Dalších 5 fotografií v galerii
Světlé podlahy budou in i v letošním roce / Pinterest

Světoví designeři mají jasno. Pro letošní rok stanovili hned několik trendů, které se týkají podlahových krytin. Co bude letos v kurzu? 

Dřevěné podlahy

Přírodní materiály mají lidé v oblibě prakticky pořád a jinak tomu nebude ani v roce 2020. Nejlépe uděláte, když zvolíte podlahu z masivního dřeva. Pokud je to ale cenově nad vaše síly, sáhněte alespoň po dvou či vícevrstvé dřevěné podlaze. Je cenově dostupnější, navíc snazší je i její pokládka. Výhodou dřevěných podlah je, že se hodí prakticky do jakéhokoliv prostoru, moderního, minimalistického i rustikálního.

Voděodolné podlahy

Pokud lidé vybírají podlahu do vlhkých prostor, například do koupelny, obvykle volí dlažbu. Dnes ale přicházejí do popředí i jiné materiály, například voděodolná vinylová či laminátová podlaha, anebo dokonce voděodolné koberce. Už nemusíte chodit po studené dlažbě, zvláště, nemáte-li podlahové vytápění. Voděodolné podlahy jsou snazší na údržbu, což se hodí i pro byty, které obývají zvířecí mazlíčci.

Texturované podlahy

Ne každý si může dovolit pořídit podlahu z masivu. To ale neznamená, že se svých představ musí hned vzdát. K dostání jsou i podlahy z jiných, levnějších materiálů, které jsou na první pohled od dřeva takřka k nerozeznání. Výrobci dodávají na trh podlahové krytiny mnoha různých textur, například kartáčované, škrábané podlahy s rustikálním vzhledem. V současnosti snadno seženete i podlahovou krytinu, která vypadá, jako by po ní už někdo dlouhá léta chodil.

Eko podlahy

Šetrný přístup k přírodě se v posledních letech skloňuje ve všech pádech. A ekologicky můžete myslet i při výběru podlahy. Počty lidí, kteří požadují podlahovou krytinu z ekologického a ještě lépe i recyklovatelného materiálu, rok od roku narůstají. A tyto podlahy budou v kurzu i v letošním roce.

Světlé podlahy

Byť je šedá stále univerzální a hodí se snad ke všem dalším barvám, v módě jsou i světlé podlahy. Prostor opticky zvětší, místnosti působí vzdušně, jsou vhodné skoro pro každý styl bydlení. Pokud máte malý byt, je světlá podlaha ideální volbou - prostor nebude působit tak stísněně.

Diagonálně pokládané podlahy

Pokud chcete držet krok s módou, nemusíte řešit jen materiál podlahové krytiny, ale i třeba způsob pokládky. Našikmo položená krytina znamená sice větší spotřebu materiálu, ale výsledek stojí za to.

Široká prkna

Dalším módním trendem u podlah jsou široká prkna. Čím širší, tím lepší. Sehnat takovou podlahu v masivu není vůbec snadné, ale dobrou službu vám udělají i jiné podlahy s dekorem širokých prken. Taková podlaha působí fortelným dojmem, což je docela žádané.

Rozdílná šířka dílců

Vzhledem k tomu, že in jsou podlahy působící co nejpřirozenějším dojmem, bylo jen otázkou času, kdy se do módy dostanou i různě široké podlahové dílce či prkna s různou šířkou. Podlaha pak nepůsobí tak strojově, ale ještě více navodí pocit přírody, ve které také není nic úplně stejné. O tom, jakou podlahovou krytinu je dobré zvolit v případě, že chcete mít podlahové topení, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu