Pěstování bylinek doma za oknem
Pro pěstování doma se hodí bylinky, které v našich podmínkách přetrvávají zimu venku po několik let. Nemají velké nároky a jejich pěstování zvládne i člověk, který není odborník! Potřebují světlo na okenním parapetu, vhodný květináč a zahradní zeminu. Teplota pro růst stačí od 15 do 20 stupňů Celsia. Pozor však na to, aby v noci neklesly pod 10 stupňů!
Vypěstujte si je doma
Bylinky zaléváme ráno vlažnou vodou. Občas místo toho můžeme vodou otřít samotnou rostlinu, kterou tak zbavíme prachu. Přihnojovat není potřeba. Doma si můžete vypěstovat například pažitku. Stačí v období, než začne mrznout, vyrýt část sestřiženého trsu pažitky, na kterém by mělo být alespoň dvacet cibulek. Na dno květníku se dá drenáž například v podobě písku nebo štěrku a pažitku zasadíte do připravené zeminy tak hluboko, jako kdyby byla v záhonu. Mírně ji zalijete a postavíte na světlé místo. Není dobré seřezávat celý trs najednou. Pokud očekáváte větší spotřebu, dáte do truhlíku více trsů nebo pažitku zasadíte do více květináčů. Pažitka je bohatá na vitamíny C a A, vápník, železo a draslík. Přidává se například do polévky nebo omáčky, ale můžete si ji dát také třeba na chleba.
Bohatá na vitamíny
Další bylinkou, kterou můžete mít v zimě doma, je petrželka. Opět před příchodem mrazů vyryjete ze záhonu asi pět rostlin petrželky, kterým ponecháte jen středové lístky. Do květináčem dáte na dno drenáž a zasadíte rostliny. Stejně jako u pažitky postavíte na světlé místo a zavlažujete podle potřeby. V zimě se dá nať seřezat třikrát až čtyřikrát. Nať je vhodná do pomazánek, na chleba, ale i do jídel. Petrželka obsahuje vitamíny A, B i C a sloučeniny železa, vápníku a hořčíku.
Nejen do omáček a salátů
Další možností je vytrvalá bylina s typickou vůní a chutí citronu meduňka. Před mrazy můžete její trs zasadit do většího květináče a pěstovat na okně v teplé místnosti s dostatečným světlem. Přihnojovat ji není potřeba, ale pokud ji chcete v bytě celoročně, je dobré ji od února hnojit ve dvoutýdenních intervalech plným hnojivem. Meduňka se používá například do omáček, ale i do salátů. Listy se dávají i do vonných směsí a polštářků, protože uvolňuje dýchací cesty. Čaj je dobrý proti prochladnutí a chřipce. Používá se také na poštípání hmyzem, přiložením lístku zabraňuje otokům.