Starý cestovní kufr nemusí doma překážet. Vytvořte z něj originální konferenční stolek do obýváku

Dům 12. srpna 2020 | 09:52 — Helena Malá
Máte někde na půdě nebo v šatně starý kufr po vašem dědečkovi či jiném předkovi? Dost možná ho dávno nepoužíváte, ale z citových důvodů je vám líto jej vyhodit. Existuje ale lepší řešení, než nechat starý kufr se někde jen tak povalovat. Proměňte jej v konferenční stolek.
Další 3 fotografie v galerii
Starý kufr lze snadno a levně proměnit v hezký konferenční stolek / Depositphotos

Konferenční stolek je velmi praktický kus nábytku. Když sedíte na sedačce v obýváku, máte alespoň kam dát sklenici s vodou, noviny či drobné občerstvení. A i když jde o poměrně malý kus nábytku, může se klidně stát i výrazným prvkem celého pokoje. Záleží na tom, jaký konferenční stolek si vyberete. Pokud máte rádi originální nábytek, můžete si konferenční stolek i sami vyrobit, třeba právě ze starého cestovního kufru.

Staré kufry mohou vypadat různě, ty nejstarší se podobaly truhlám. Na konci 19. století se cestování stalo módní záležitostí a s tím šel ruku v ruce i vývoj cestovního zavazadla. Klasické cestovní kufry se začaly prosazovat od počátku 20. století. Měly rám ze dřeva či železa, byly potažené látkou nebo kůží a vystužené v rozích. Nosily se za madlo připevněné na delší straně a měly podobu úzkého kvádru, aby se při chůzi nepletly pod nohy. A právě tyto kufry se k výrobě konferenčního stolku perfektně hodí. Jsou pevné, takže se pod sklenicí s vodou jen tak neprohnou, a navíc jejich omšelý vzhled vypadá dobře.

Pro milovníky vintage stylu

Pokud milujete vintage styl, ponechejte starý kufr v původní podobě. Jeho oprýskaný vzhled skvěle zapadne i do interiéru vybaveném v industriálním stylu. Kufru ale můžete dát i nový kabát. Někdo tak staré cestovní zavazadlo natře bílou, červenou či jinou barvou, někdo jej zase vyzdobí pomocí ubrouskové techniky a promění jej třeba v romantický prvek. Díky těmto úpravám pak kufr zapadne prakticky do jakéhokoliv interiéru, ať už bude zařízen ve skandinávském, Provence či jiném stylu.

O vzhledu rozhodnou i nohy

O tom, jak bude stolek ze starého kufru nakonec vypadat, rozhodne nejen jeho povrchová úprava, ale i nohy, které k němu vyberete. Jinak bude stolek vypadat, když jej bude podpírat lehká železná konstrukce, jinak bude působit stůl na velkých nábytkových kolečkách. Jestliže máte rádi retro styl, přišroubujte na spodní část kufru dřevěné nábytkové nožky, které jsou mírně našikmo. Vytvořit si můžete také dřevěný rám, do kterého kufr jen tak vsadíte. Záleží to čistě na vás.

Úložný prostor

Jestliže je kufr funkční a dá se pořád snadno otevírat a zavírat, získáte navíc kromě odkládací plochy také poměrně dostatečně velký úložný prostor. Do něj můžete schovat například noviny či časopisy, ale i cokoliv jiného. Úložný prostor se vám sejde bez ohledu na to, zda máte malý byt, nebo zda máte kolem sebe dostatek prostoru. Výhodou je, že do kufru schováte vše velmi rychle a hlavně to nebude nikomu na očích.

Povrchová úprava

Nezapomeňte na to, že stolek z kufru vám bude denně sloužit a klidně se tak může stát drobná nehoda. Stačí chvilka nepozornosti a vylijete na stolek kávu nebo jeho povrch ušpiníte nějakým mastným jídlem. Abyste svůj staronový kousek nábytku hned neznehodnotili, je dobré povrch kufru ošetřit třeba bezbarvým lakem. Nebo si u sklenáře nechejte uřezat skleněnou tabuli na míru a tu pak na stůl položte. Zašpiněné sklo vyčistíte rozhodně snadněji než kožený či textilní povrch kufru. O tom, jak ze staré konve vyrobit parádní dekoraci na zahradu, se dočtete v našem článu zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu