Starý nábytek je trendem moderních domácností. Tipy, jak jej lze zbavit zatuchlého zápachu

Dům 01. září 2020 | 09:23 — Helena Malá
Starý nábytek je v posledních letech v kurzu, hodí se nejen do rustikálně laděných interiérů, ale i těch moderních. Jenže někdy na vás ze starodávného nábytku může dýchnout nejen historie, ale také nepříjemný odér. Než se starého nábytku vzdáte, pokuste se zápachu zbavit. Existuje několik metod.
Další 4 fotografie v galerii
Starý nábytek se znovu vrací do módy, radost z něj vám ale může zhatit nepříjemný zápach zatuchliny / Pixabay

Kombinace starého a moderního nábytku dodá vašemu bytu punc jedinečnosti. Musíte mít pro to ale ten správný cit a pokud nechcete, aby interiér působil spíše jako antikvariát, je dobré se držet pravidla, že moderní kousky budou v převaze a starožitný nábytek či doplňky budou zastoupeny jen v malé míře.

Problém ale nastane ve chvíli, kdy si domů přinesete ze starožitnictví krásnou skříň, komodu či pohovku a najednou ucítíte nepříjemný zápach. Zatuchlý nábytek je opravdu hodně nepříjemná záležitost, naštěstí existují způsoby, jak se smradem zatočit.

Někdy zabere ocet či káva 

Boj s obtěžujícím odérem nebývá úplně snadný, hodně záleží i na konkrétním zápachu. Pokud nábytek načichl takzvaným babičkovským zápachem, máte poměrně slušné šance, že nad smradem vyhrajete. Kromě toho, že pomáhá časté větrání, zkuste rovněž známý trik s miskou s octem. Ocet totiž dokáže pohltit hodně pachů.

Někomu se osvědčil také levandulový olej smíchaný s vodou. S olejem to nemusíte nijak přehánět, potřeba je opravdu jen pár kapek. Opět stačí vodu s olejem dát do misky a nechat třeba ve skříni nebo šuplíku působit.

Výborným pohlcovačem zápachu je také mletá káva. Nasypte jí trochu do plátěného pytlíku a nechte nějakou dobu pracovat. Podobnou službu vám prokáže také jedlá soda. Tu můžete nasypat i na čalouněný nábytek, opět nechejte působit a nakonec zbytky sody vysajte.

Jde to i chemickou cestou

Jestliže zjistíte, že na zatuchlinu ocet, káva, soda či levandule nestačí, budete se muset v obchodě poohlédnout po chemických prostředcích. Vždy se ale řiďte instrukcemi na obalu, ať ve výsledku nenapácháte více škody než užitku.

Na lakovaný nábytek použijte prostředek s obsahem včelího vosku, na povrchově neošetřený nábytek můžete velmi opatrně zkusit například k tomuto účelu určené bělidlo.

Ozonový generátor

Když se smrad bude vašeho nábytku opravdu usilovně držet, můžete na něj vytasit ještě silnější zbraň v podobě ozonového generátoru. Existují půjčovny, které vám přístroj zapůjčí, nebo se ve svém okolí poohlédněte po čisticí firmě, která jej má k dispozici.

Dezinfekce ozónem je nejúčinnější, přírodní a navíc ekologická. Ozónu neodolá žádná bakterie či vir. Ozón odstraňuje 100% zdroj zápachu a vydezinfikuje každý kout. Má 3000krát vyšší oxidační schopnost než chlor. Kromě toho, že dokonale dezinfikuje a likviduje veškeré viry, bakterie, plísně a jejich spory, zároveň vás zbaví veškerých zápachů, které vznikají biologickým působením (hniloba), některých zápachů z chemikálií, ale i kouře, moči a poradí si také se zvířecími pachy.

Svěřte nábytek restaurátorům

Pokud chcete starý nábytek zachránit stůj co stůj, můžete jej také svěřit šikovnému restaurátorovi. Ten má podstatně větší zkušenosti než vy a kromě vlastní restaurátorské práce mají tito odborníci i své metody, pomocí kterých zatuchlinu z nábytku odstraní. Pokud ale nepomůže vůbec nic, zřejmě vám nezbude nic jiného, než se se starým nábytkem definitivně rozloučit. Protože dýchat pořád smrad způsobený zatuchlinou není ani příjemné, ani zdraví prospěšné. O tom, jak se zbavit zápachu z pračky, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu