Ani v bytě bez klimatizace nemusíte v parném létě lapat po dechu. Zkuste pár osvědčených fíglů

Dům 07. července 2021 | 15:47 — Helena Malá
Když teploměr přes den ukazuje více než 30 stupňů Celsia a ve vašem bytě chybí klimatizace, může být hodně obtížné v interiéru pobývat. Existuje naštěstí několik vyzkoušených metod, díky kterým se vám bude v bytě hned lépe dýchat.
Další 4 fotografie v galerii
Na horko v bytě lze vyzrát různými způsoby / Pixabay

Doby, kdy jsme na klimatizační jednotky v bytě narazili nanejvýš v apartmánu u moře, jsou už dávno pryč. Dnes už jde o poměrně rozšířenou technologickou vychytávku i v českých domácnostech. Pořízení klimatizace ale není zrovna nejlevnější záležitost, a tak si ji nemůže dovolit úplně každý. Pokud je to i váš případ, nezoufejte. Vyzkoušejte některý z následujících tipů, jak prostor ochladit i bez ní.

Kdo nemá dobře zateplený dům či střechu, může v bytě zažívat doslova výheň. V noci se sice interiér trochu ochladí, ale ne vždy je to dostačující. Mnozí tak nemohou v noci spát a převalují se permanentně z boku na bok. Ráno pak vstávají unavení a bez energie. 

Nechejte teplo venku

Základem všeho je zajistit kvalitní tepelnou izolaci, která v zimě brání úniku tepla ven a v létě prostupu tepla dovnitř. Hodně mohou pomoci takzvaná nízkoemisivní skla s vylepšenými tepelně-izolačními vlastnostmi. Řešením jsou také protisluneční fólie, které se lepí na okna.

Zatáhněte závěsy

Zdá se to být maličkost, ale od slunečních paprsků vás doma ochraní také těžké a tmavé závěsy, rolety či žaluzie. Hodně tepla totiž dokáží zadržet a nepustit dovnitř. Doma díky tomu budete mít hned o několik stupňů Celsia méně. Klidně můžete zatáhnout žaluzie a ještě i závěsy, pokud je máte.

Okna otevřete až v noci

Když je horko, svádí to k otevření oken dokořán. Jenže jakmile necháte proudit horký vzduch do bytu ve dne v noci, je to chyba. Vzduch se pak rychle oteplí a ve výsledku bývá uvnitř ještě hůře než venku. Naučte se proto přes den okna zavírat, dokořán je nechte otevřená až večer po západu slunce, v noci a brzy ráno. Pokud je to možné, otevřete klidně i více oken, ať vytvoříte příjemný průvan. Nejlepšího efektu dosáhnete, když jedno okno necháte dokořán a druhé dáte na ventilačku. Ráno okna zase zavřete.

Ventilátory

Úlevu v horkých dnech vám v bytě přinese také ventilátor, ať už stolní, stropní či podlahový. Jestliže před větrák ještě postavíte láhev se zmrzlou vodou či sklenici s kostkami ledu, bude vzduch ještě příjemnější.

Ledový rozprašovač

Mezi účinné praktiky patří rozprašovač naplněný studenou, ideálně v mrazáku vychlazenou vodou. Vodu rozprašte na záclony, na závěsy i uvnitř místnosti. Do místnosti tak bude procházet z venku lehce ochlazený vzduch. Nebo namočte prostěradla či osušky do studené vody a přehoďte je přes okna. Pomoci dokáže také vana a dřez naplněný ledovou vodou. Voda se v tomto horku začne odpařovat a ve vašem bytě se bude opět volněji dýchat.

Ledová klimatizace

Nejvíce tepla v sobě udržují silné zdi. Vezměte sklenice, vázy a misky a naplňte je kostkami ledu. Ty pak rozmístěte podél stěn. Budete překvapení, jak se vzduch v místnosti ochladí a vy pocítíte úlevu.

Vhodné ložní prádlo

Teplé flanelové povlečení si nechejte na zimu a vytáhněte tenké peřiny a povlečení z chladivého saténu, lnu nebo mikrovlákna. Někdy stačí přikrýt se jen plátěným bavlněným prostěradlem. Přes den si můžete připravit úžasné domácí limonády, které vás v horku příjemně osvěží. O tom, jak je připravit, jsme psali zde.

Zdroj info: www.stevebrownapts.com, www.huffpost.com, www.nymag.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu