Nepodceňte výběr materiálu na stěnu za kuchyňskou linkou. Prioritou musí být vždy funkčnost

Dům 01. října 2021 | 10:39 — Veronika Prášilová
Před rekonstrukcí nebo při plánování nové kuchyňské linky přijde na řadu i otázka, co dát na stěnu za ní. Vybírat lze z různých materiálů a dekorů. Důležitá bude nejen estetika, ale rozhodně i funkčnost, protože toto místo je vystaveno páře či prskajícímu oleji, takže je nutné myslet na jeho čištění.
Další 3 fotografie v galerii
Dvakrát měř, jednou řež platí i v tomto případě / Depositphotos

Prostor za kuchyňskou linkou, především za sporákem a dřezem, dostává hodně zabrat. Pokud výběru materiálu věnujete patřičnou pozornost, můžete se vyhnout budoucím potížím.

Voda se dostane všude

Nejen při umývání a oplachování nádobí se nevyhnete stříkání vody. Jestliže by prostor za kuchyňskou linkou u stěny nebyl správně utěsněný, zatékající voda by mohla časem napáchat velké škody. Do špatně spárovaných míst se mohou dostat nečistoty, v horším případě se začne linka vzdouvat. Myslete na to, pokud budete instalovat pracovní desku nebo těsnicí lišty sami.

Mastnotě se nevyhnete

Nejproblematičtějším místem je prostor za sporákem, který musí odolávat horké páře, prskajícímu oleji, a jestliže máte plynový sporák, tak i případnému kouři. Tento povrch tedy musí být odolný nejen vůči vodě, ale také vysokým teplotám, kterým bude pravidelně vystavován.

Dříve neexistoval velký výběr materiálů, nejčastěji se používaly klasické kachličky. Ty se sice snadno udržují, ale problémem jsou spáry, které se rychle zabarvovaly. Rozhodně lepší jsou celistvé materiály, například skleněné desky. Takzvaná grafoskla jsou nabízena v mnoha barevných a dekoračních motivech. Použít se dá i linoleum ve stejném dekoru, jaký máte na podlaze. Méně častou, a přitom skvělou možností je „prodloužení“ pracovní desky až na stěnu. Pracovní plocha se tím opticky zvětší a celá linka barevně sjednotí.

Vytvořte si kreativní pozadí

Příznivci industriálního stylu mohou sáhnout po nerezové nebo hliníkové desce, které bývají za tímto účelem opatřeny povrchovou úpravou zabraňující ulpívání otisků prstů. Velmi efektní variantou je použití takzvané tabulové barvy. Na takovou stěnu si pak můžete běžnými křídami malovat nebo psát, co jen budete chtít, například vzkazy členům rodiny, recepty nebo nákupní seznam. Až budete potřebovat, vše jednoduše smažete a můžete začít znovu. Taková linka se vám nikdy neokouká.

Nepraktický kámen

Zcela nevhodnými materiály za kuchyňskou linku jsou dřevo, ale také přírodní nebo umělý kámen. Jejich pórovitá struktura nahrává usazování prachu a špíny, které se nečistí snadno. Snad jedině parními čističi. Čtěte také: Zařaďte bobulky rakytníku do jídelníčku dítěte a podzimní virózy se mu vyhnou obloukem.

Funkčnost obkladu za linkou bude pro většinu lidí prioritou, ale zanedbatelné by nemělo být ani estetické hledisko. Tento prostor by měl být sladěný s pracovní deskou, skříňkami, podlahou a stěnami. Ale je to také místo, které může naopak celý jednotný barevný koncept narušit a dodat místnosti šmrnc a punc výjimečnosti. V kuchyni budete trávit hodně času, proto s výběrem materiálu a dekoru na stěnu za linkou věnujte patřičný čas.

Zdroj: Livespace.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu