Dvířka od trouby zvládnete nablýskat i bez chemie a dřiny. Připečený tuk nebude mít šanci
Na opravdu zažranou připečenou mastnotu existuje řada komerčních přípravků. Ty jsou ale většinou drahé a hlavně obsahují přemíru silných chemických látek, které zbytečně zatěžují životní prostředí.
Jde to naštěstí i bez namáhavého drhnutí a bez chemie. Super čistidlo si přitom vyrobíte ze surovin, které máte běžně doma. Další výhodou je, že vás vyrobené čistidlo přijde doslova na pár korun. Chcete vědět, jak snadno vyčistit knoflíky od trouby?
Připečený tuk nemá šanci
Udělejte si pastu z jedlé sody. V malé misce smíchejte půl šálku jedlé sody s několika lžícemi vody. Poměr upravujte do té doby, než budete mít roztíratelnou pastu.
Rozetřete pastu po skle, ale klidně ji použijte i na vnitřek trouby. Je lepší použít gumové rukavice, protože soda do sebe hned začne natahovat špínu a vaše ruce pak budou velmi špinavé.
Pokud se bez trouby nějakou dobu obejdete, nechte pastu působit ideálně 12 hodin, nebo alespoň přes noc.
Pak už stačí vzít jen vlhkou utěrku nebo hadřík a odstranit co nejvíc vysušené jedlé sody. Práci vám usnadní plastová nebo silikonová špachtle, kterou nátěr seškrábnete.
Co nezvládne soda, dodělá ocet
Do rozprašovače si nalijte ocet a sklo jím postříkejte. Ocet začne se zaschlou vrstvou sody reagovat a vytvoří jemnou pěnu.
Opět si vezměte do ruky vlhký hadřík a troubu nyní omyjte do čista. Je možné, že budete muset postup několikrát opakovat. Záleží na tom, jak moc byla skleněná dvířka od trouby špinavá.
Vyzkoušejte i prášek do pečiva
Pokud se vám nechce čekat 12 hodin, můžete vyzkoušet i jednu kratší variantu. Ta vám zabere jen pár desítek minut.
Na sklo trouby vám totiž skvěle poslouží i směs z prášku do pečiva. Jeden pytlíček rozmícháte v trošce teplé vody, vytvoříte pastu a tu pak nanesete na sklo trouby a necháte působit asi 30 minut. Poté sklo důkladně umyjte a vyleštěte. Dále čtěte: Zažraná mastnota kolem sporáku? Zkuste fígl, který strčí do kapsy i chemické prostředky.