Pokud váš pes trpí úzkostí nebo má strach, může být léčba zdlouhavá. Pomoci mohou feromony

Mazlíčci 07. února 2020 | 12:17 — Helena Malá
I pejsci mohou trpět různými psychickými problémy. Zbavit se jich bývá poměrně složité. Pokud se vám u vašeho čtyřnohého kamaráda nedaří zmírnit strach ze samoty, z hlasitých zvuků nebo cestování, můžete zkusit léčbu pomocí psích feromonů.
Další 3 fotografie v galerii
Vystrašeným pejskům mohou pomoci speciální psí feromony / Depositphotos

Tzv. D.A.P. (Dog Appeasding Pheromone) jsou syntetickou náhražkou přírodní chemické látky, kterou produkuje psí máma krátce po porodu. Tyto specifické látky uvolňované do vzduchu jsou zcela bez zápachu a vnímají je pouze psi.

Novorozená štěňata tyto „signály“ uklidňují, nejen při setkání s novými podněty. A stejný vliv mají i na starší psy. Mohou tudíž potíže s různými úzkostmi vyřešit. Za zkoušku nic nedáte.

Feromony  třikrát jinak

Psí feromony lze zakoupit buď jako sprej, difuzér, což je dávkovač podobný osvěžovačům vzduchu, který se zapojí do zásuvky, nebo jako obojek. Délka účinku difuzéru a obojku je 1 měsíc, sprej účinkuje 4 - 5 hodin.

Podle odborníků jde o bezpečný způsob, jak psa dostat zpátky do psychické pohody v situacích, ve kterých se cítí nejistý nebo se přímo bojí - pocit samoty, strach z ohňostroje a silných zvuků, strach z bouře, odstav štěňat a další stresující situace. Pomáhá i při adaptaci štěňat v novém prostředí.

Jak feromony působí

Feromony u savců mají funkci " informátora " - ostatním jedincům stejného druhu prozradí vše důležité - od emocionálního stavu jedince přes sexuální cyklus až po zařazení v hierarchii.

Tukové žlázy v oblasti mezi mléčnými žlázami kojících fen produkují feromony, které zabezpečují vytvoření pouta mezi matkou a štěnětem a vyvolávají pocit bezpečí a klidu.

Výzkumy ukázaly, že tyto vlastnosti přetrvávají až do dospělosti. Zdá se, že formují emocionální stav a sociální interakci během celého života psů.

Využití v praxi

Psí feromony lze v praxi využít různými způsoby, někdy je vhodnější použít difuzér, jindy zase obojek nebo sprej.

Difuzér

Hodí se tehdy, když potřebujete pejska uklidnit v nějaké místnosti. Například pokud se pejsek bojí ohňostroje, stačí difuzér zapojit do elektrické zásuvky asi dva týdny před vypuknutím světelné show. Odborníci pak doporučují ponechat difuzér v zásuvce ještě dva týdny po ohňostroji. A jestliže se váš chlupáč bojí samoty, nechejte difuzér v zásuvce poblíž jeho pelíšku. Obvykle je difuzér účinný na ploše 50 - 70 m2. Pokud jej máte v zásuvce permanentně, vydrží vám náplň asi čtyři týdny.

Obojek

Feromonový obojek lze pořídit například s vůní heřmánku nebo levandule. Působí minimálně 30 dní. Pomáhá zklidnit psa při strachu z odloučení, strachu z bouřky či ohňostroje, přehnaném štěkání, destruktivním chování, nevhodném značkování, před návštěvou veterináře, před cestováním. Jelikož má pes obojek stále na krku, funguje jak doma, tak venku. Při přerušovaném nošení se doporučuje obojek hermeticky uložit. Před koupáním a šamponováním jej sundejte a znovu nasaďte až po uschnutí srsti. Oproti difuzéru má tu výhodu, že není vázan pouze na určitou místnost.

Sprej

Také feromonový sprej pro pejsky lze využíit venku i doma. Jestliže se například bojí váš pejsek jízdy v autě, nastříkejte sprej do vozidla nebo do přepravky. Stejně tak můžete sprej aplikovat na psí pelíšek. Sprej je třeba nastříkat těsně před využitím místa zvířetem. Obvyklá doba používání pro viditelný efekt přípravku je 2 týdny, ale v závislosti na různých faktorech může být i delší. O tom, jaká psí rasa se nejvíce hodí do rodin s dětmi, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu