Dopřejte své kočce doma malý ráj. Vyrobte jí místo k řádění i odpočinku

Mazlíčci 24. září 2020 | 09:25 — Helena Malá
Pokud máte doma kočku, určitě víte, jak se ráda schovává do různých krabic, jak ráda odpočívá na vyvýšených místech nebo si brousí drápky. To vše jim dokáže poskytnout takzvaná kočičí věž. Nemusíte za ni hned utrácet peníze v obchodě, můžete si ji vyrobit i sami doma, a to za zlomek ceny.
Další 3 fotografie v galerii
Kočky milují schovky, obzvláště ve výškách / Pixabay

Asi nejspokojenější je kočka v koruně stromu. O kmen si obrousí drápky, pohybem se unaví a ještě má veškeré dění pod sebou jako na dlani. Celý strom do bytu asi nevtěsnáte, ale můžete svým kočičím kamarádům vytvořit odpočívadlo a škrabadlo, které jim bude takový strom nápadně připomínat.

Než se do výroby kočičího stromu pustíte, měli byste mít alespoň základní představu o tom, jak bude vypadat. Jeho součástí mohou být různé prolézačky, kukaně či místa na spaní. Také je dobré si rozmyslet, jak velký váš kočičí strom bude.

Co budete potřebovat

  • kmen či větev z měkkého, ideálně ovocného stromu
  • nůž na sundání kůry
  • sisalový provaz
  • nastřelovací pistoli
  • lepidlo
  • spárovky na vyrobení odpočívadel a spodní desky
  • molitan a pevnou látku na potažení odpočívadel
  • šroubovák, vruty a další potřeby k ukotvení škrabadla a odpočívadel

Výroba kočičího stromu

Ze všeho nejdříve si musíte vybraný kmen či větev upravit do požadovaného tvaru, zbavit kůry a nechat důkladně vyschnout. Vysychání může trvat i měsíc, tak s tím počítejte.

Když máte kmen připravený, celý strom obmotejte sisalovým provazem. Kočkám vyhovuje, protože dobře uvolňuje vlákna a nezasekávají se jim v něm drápky.

Ze spárovek připravte desku na ukotvení stromu a kmen k ní přidělejte vruty. Spodní deska může být očalouněná, aby ladila s odpočívadly, ale není to nutné.

Nyní se můžete vrhnout na výrobu odpočívadel. Uřízněte spárovku do požadovaného tvaru a rozměru, nalepte na ni molitan a potáhněte látkou. Tu můžete nalepit, nebo přichytit pomocí nastřelovací pistole. Odpočívadla připevněte k větvím.

Nezapomeňte strom dobře ukotvit, ať se vám nezřítí i s kočkou na zem, ideálně jej přišroubujte ke zdi. Na škrabadlo ještě můžete dát hračky, klidně opět doma vyrobené. Kočkám udělá radost třeba tyč, na kterou zavěsíte pruhy látek. O tom, jaké hračky kočky ocení, jsme psali zde.

Varianta z bedýnek

Kočičí věž můžete vytvořit také z bedýnek. Buď je v různých výškách přišroubujte rovnou na zeď, nebo podobně jako kočičí strom postavte na desku hlavní sloupek (opět můžete využít kmínek nebo silnější větev obalenou sisalem) a ze stran pak přišroubujte bedýnky. Na horní stranu bedýnek můžete nalepit třeba rohožky, kočky tak alespoň získají další možnost, kde si nabrousit drápky. Nahoru na sloupek můžete umístit ještě nízký košík, který kočce poslouží jako pelíšek.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu