Stáří se u koček projevuje i vypadáváním zubů. Je třeba tomu přizpůsobit stravu

Mazlíčci 15. června 2021 | 11:02 — Helena Malá
Čas člověk nezastaví a i z vašich kočičích mazlíčků se dříve či později stanou senioři. Vyšší věk se u mnoha koček projevuje postupným vypadáváním zubů. Je dobré si této změny včas všimnout a přizpůsobit tomu kočičí stravu.
Další 3 fotografie v galerii
Starší kočky je vhodné krmit častěji po menších dávkách / Pixabay

Obecně se dá říct, že kočky dosahují seniořího věku tak v osmi letech. Je to ale individuální, podobně jako u lidí. Není tak výjimkou, že některé osmileté kočky jsou méně vitální než jiné dvanáctileté.

Stáří se u koček může projevovat několika způsoby:

  • Často trpí záněty dásní, kazí se jí zuby.
  • Začíná mít matnou srst, mnohdy jí řídne.
  • Méně žere, takže ubývá na váze.

Stárne rychleji než člověk

Kočky většinou začínají stárnout v osmi letech a v deseti jsou už tato zvířata považována za stará. V průměru se dožívají tak 15 let, ale někteří jedinci se dožili i 20 let. Vzhledem k tomu, že kočka stárně asi sedmkrát rychleji než člověk, je to úctyhodný věk.

S věkem koček se pojí i vypadávání zubů. Je proto důležité si uvědomit, že stará kočka potřebuje trochu jinou stravu než mladá či ve středním věku. Strava by měla obsahovat vyvážený poměr bílkovin, sacharidů i tuků. Mění se i stravovací návyky koček, ty začínají jíst častěji, ale v menších dávkách. Kočky v pokročilém věku by měly mít krmivo k dispozici celý den, radí veterináři.

I bez zubů si mohou pochutnat

Pokud kočkám začnou vypadávat zuby, můžete vyzkoušet třeba granule ve tvaru kroužků, které kočky bez zubů lépe zpracují. Často se kočkám ve vyšším věku mění také chutě, takže se může stát, že váš mazlíček už třeba nebude chtít pamlsky, na které byl dosud zvyklý. Zkuste kočce podat jiné. Jinak se nebojte, i zvíře bez zubů je schopné sežrat jak maso, tak i menší granule. Kočičkám, které již nemají zuby vůbec, dopřejte konzervy pro kočičí seniory, kočičí mléka, namočené granule nebo měkké pamlsky.

Důležité je hlavně kontrolovat kočkám dásně, ve vyšším věku totiž často trpí na záněty dásní a přijímání potravy jim pak způsobuje bolest. V tomto případě se raději obraťte na veterinárního lékaře. O tom, že neodčervené kočky mohou nakazit vás i vaše děti, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu