Jednoduché a účinné domácí hnojivo z droždí. Mimořádně dobrý vliv má na jahody a muškáty

Ostatní 01. května 2020 | 14:55 — Anna Novotná
Kdo by si pomyslel, že obyčejné droždí, které se používá v kuchyni můžete použít jako hnojivo pro vaše rostlinky. Přitom je to téměř zázračný stimulant. Jak ho správně použít, abyste vytěžili co nejvíce?
Dalších 9 fotografií v galerii
Hnojivo z droždí dokonale nastartuje růst vašich květin / Depositphotos

Co byste měli vědět o droždí? Droždí, známé také jako kvasnice, je směs mikroskopických živých organismů. Obsahuje slisované kvasinky s názvem Saccharomyces cerevisiae, které patří mezi jednobuněčné houby. Ať už jde o čerstvé kvasnice nebo sušené kvasnice, obě formy ve stejné míře obsahují zmíněné živé kultury. Známé jsou i pivovarské kvasnice, ale ty jsou o něco méně účinné.

Pozitivně ovlivňuje rostliny

Droždím můžete kromě vlastního zdraví podpořit i své rostliny. Pokud máte zahrádku, pěstujete ovoce, zeleninu či květiny, tento tip je přesně pro vás. Z kvasnic se dá totiž vyrobit výživné alternativní hnojivo. Můžete na něj dokonce použít i droždí, které je již po záruce. Tento produkt je totiž plný organického železa i minerálů, a to ocení každá rostlina.

Jak připravit hnojivo z droždí?

  • 1 litr teplé vody
  • 1 kostku čerstvého droždí

Neuvěříte, ale to je všechno. Droždí si rozpustíme v teplé vodě ve vhodné nádobě a necháme směs kvasit 2 týdny. Pozor, neuzavírejte nádobu, aby vám nevybuchla. Po 2 týdnech smíchejte zkvašenou směs se 3 litry čisté teplé vody. K dispozici máte 4 litry domácího hnojiva na vaše oblíbené květiny.

Jde to i ze suchého droždí

  • 10 g
  • 10 l teplé vody
  • 2 lžíce cukru

Smíchejte dohromady a dvě hodiny povařte na mírném ohni. Poté nařeďte přibližně 40 litry čisté vody. 

Hnojivo z droždí můžete použít při pěstování ovoce, zeleniny i pokojových rostlin a mimořádně dobrý vliv má na jahody a muškáty. Nastartuje růst vašich květin, dokáže je povzbudit a stimulovat jejich růst a květ. Dále čtěte: Pokud chcete mít bohatou úrodu zeleniny, musíte plodiny správně střídat. Jde o velmi účinnou metodu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu