Dýně Hokkaido je zdravou podzimní ingrediencí, navíc ji ani nemusíte loupat

Ostatní 22. října 2020 | 14:53 — Klára Sanders
Dýně Hokkaido má v kuchyni rozmanité využití. Díky velkému obsahu minerálních a dalších zdraví prospěšných látek je považována za opravdovou vitaminovou bombu. Vaření z dýně Hokkaido je opravdová radost, protože se na rozdíl od ostatních druhů dýní nemusí loupat.
Dalších 5 fotografií v galerii
Dýně je zdravou podzimní ingrediencí / Depositphotos

Dýně je zdravou podzimní ingrediencí. Je velmi výživná a navíc i nízkokalorická. Obsahují velké množství antioxidantů, vitaminů, minerálů a vlákniny. Dýním především v našem kraji vévodí dýně Hokkaido, která v našich kuchyních našla své stálé místo.

Polévka jedině z dýně Hokkaido

Dýňová polévka se stala symbolem podzimu. Každý ji dělá jinak a vždy je velmi chutná. Musí se však použít dýně Hokkaido, protože například mexická dýně má velmi vodnatou konzistenci a nevýraznou chuť. Naopak Hokkaido má tak sladkou a jemnou chuť, že můžete polévku připravit pouze ze samotné dýně.

Když připravíte na másle cibulku s česnekem, přihodíte na kostičky nakrájenou dýni, dvě brambory a velkou mrkev, povaříte a rozmixujete, vaše chuťové buňky zažijí extázi. Zdokonalit to už můžete jen při servírování, když doprostřed misky plné dýňové polévky dáte velkou lžíci zakysané smetany, zakápnete olivovým olejem a vydatně zasypete dýňovými nebo slunečnicovými semínky.

Skvělá příloha

Dýně Hokkaido, která u nás již zcela zdomácněla a často se používá pouze s jedním „k“ - tedy hokaido, je však vynikající i jako pečená zelenina k masu. V kombinaci s další pečenou zeleninou (např. mrkví, celerem a řepou) se může podávat i jako hlavní jídlo, což ocení především vegetariáni a vegani. Skvěle chutná i při přípravě rizot nebo omáček. Pyré z pečené dýně se může použít i jako náhražka tuků při pečení, nebo jako náplň do kulatého amerického koláče.

Oblíbená je i u dětí

Pro její vynikající nasládlou chuť si ji oblíbily i děti, a to jak starší, tak kojenci. Dýně je v dětské stravě vhodná již od prvních měsíců příkrmu samotná i v kombinaci s jinou zeleninou. Větším dětem z ní můžete upéct dýňový perník nebo chléb.

Dýni Hokkaido nikdy neloupejte!

Důležité je dýni při jakékoliv přípravě neloupat. Když ji oloupete, tak se vám sice nic nestane, ale zbytečně se připravíte o velké množství vitaminů. Hokkaido se navíc ani loupat nemusí, protože při pečení i vaření slupka krásně změkne. Když si ji dáte jako přílohu, nebo použijete při přípravě rizota, rozříznete nebo rozmáčknete ji i se slupkou jako máslo. A ani v rozmixované polévce nenajdete jedinou stopu po slupce. Nehledě na to, že loupat syrovou dýni není ani nic zábavného - dužina je tvrdá a slupka zrovna tak a můžete se dokonce i poranit. Psali jsme také: Jak uskladnit vlašské ořechy, aby neplesnivěly ani nežlukly. Vydrží vám jako čerstvé až do příští sezony

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu