Jak uskladnit vlašské ořechy, aby neplesnivěly ani nežlukly. Vydrží vám jako čerstvé až do příští sezony

Ostatní 19. října 2020 | 09:00 — Klára Sanders
Vlašské ořechy dozrávají podle odrůd od září do října. Nyní je tedy ideální čas si ořechy nasbírat a uskladnit, protože na Vánoce se vám budou při pečení vanilkových rohlíčků hodit. A protože vlašské ořechy rády plesniví a žluknou, je třeba je uskladnit vhodným způsobem.
Další 4 fotografie v galerii
Podzim je ideální čas na nasbírání a uskladnění vlašských ořechů / Pixabay

Vlašské ořechy se dají uchovat mnoha osvědčenými způsoby, ať už je budete skladovat ve skořápce nebo vyloupané. V první řadě ořechy dobře proberte, ke skladování se hodí jen zdravé a hlavně dobře proschlé kusy. Špatné ořechy mají obvykle hodně tmavou skořápku, bývají na ní také pavučinky nebo plíseň. Takové vzorky raději vyhoďte.

Nejdéle vydrží ořechy ve skořápce, skořápka totiž slouží jako ideální ochranná bariéra, která pomáhá regulovat vlhkost a teplotu. Zároveň nepropouští do ořechu takové množství kyslíku, aby ořech začal oxidovat – žluknout. Pokud tedy člověk potřebuje ořechy na dlouhodobé uskladnění, jsou nejvhodnější ořechy ve skořápce, zůstanou totiž déle čerstvé.

Sušení ořechů 

Čerstvé ořechy ve skořápce je vhodné před uskladněním vytřídit a nechat řádně proschnout. Ideální je rozmístit čerstvě nasbírané ořechy na velké síto tak, aby tvořily jednolitou vrstvu (neměly by být na sobě) a postavit ven na slunce. Ořechům svědčí teplé a suché počasí, důležité také je, aby byly na čerstvém vzduchu – nejlépe přímo na větru. Pro zdárné sušení jsou důležité první dny, kdy prosychá skořápka.

V dřevěných přepravkách ořechy proschnou asi do šesti týdnů. Ořechy ve skořápce pak můžete vložit do rašlových pytlů, které zavěsíte na suché půdě, případně je vložíte do papírových sáčků a uložíte na tmavé, suché a chladné místo. Obvykle se ale ořechy v jedné vrstvě suší na topení, u kamen či v troubě na 40 až 50 stupňů Celsia. Dobře skladované ořechy ve skořápce vydrží až do další sezony, tedy rok.

Velmi dobře se však dají skladovat také jádra vlašských ořechů. Pokud si je zavaříte, vydrží vám dokonce až čtyři roky. Výhodou je, že jádra nezaberou tolik místa a neskladujete zbytečně třeba zkažené plody. Metod uskladnění ořechových jader je hned několik.

Zamrazení ořechů

Jádra ořechů můžete jednoduše zamrazit. Pokud se chcete vyvarovat toho, aby ořechy natáhly pachy ostatních potravin, dejte je do dvou sáčků a vložte mezi ně kousek absorpční houby. Pohlcovač pachu do lednice stojí pár korun. Použít ale můžete i ZIP sáčky nebo sáčky určené k vysávání vzduchu vakuovou pumpou.

V mrazáku by měly ořechy v nezměněné formě vydržet i rok. Neschraňujte je však déle, ořechy pak ztrácí svou ořechovou chuť. Budete-li zamražené ořechy následně mlít, je nutné je nechat trochu proschnout, aby vám svou vlhkostí při mletí nezalepily mlýnek. Uchovávat ale samozřejmě můžete i ořechy již pomleté.

Zavařené ořechy

Tato metoda je snadná, rychlá a nevyžaduje prakticky žádné zkušenosti se zavařováním. Do vymytých a suchých sklenic naskládejte ořechy asi jeden centimetr pod okraj, sklenici vložte do mikrovlnné trouby na nejnižší stupeň a zapněte na zhruba tři minuty. Sklenici vyndejte, ihned uzavřete novým víčkem (pozor na víčko od okurek - mohlo by předat pachy ořechům), klasicky otočte dnem vzhůru a víčko nechte tzv. zatáhnout. Vychladlé sklenice umístěte do suchého, chladného (5 až 15 °C) a temného místa bez dosahu slunce. Takto uchované vydrží dle zkušeností i čtyři roky.

Nemáte-li v oblibě mikrovlnnou troubu, můžete obdobně zavařovat v troubě při asi 80 °C nebo v zavařovacím hrnci. Jen je třeba sklenice zatížit, aby s lehkým obsahem nevyplavaly.

Ořechy v medu

V poměru 1:1 smíchejte ořechy s medem, na velmi mírném plameni zahřívejte a následně plňte do čistých suchých sklenic. Takto uskladněné ořechy vydrží i několik let, ale obvykle zmizí podstatně dříve - jde totiž o velmi chutnou delikatesu.

Naložení do soli

Osvědčenou, ovšem poněkud náročnější variantou, je naložení do soli. Do vyčištěných sklenic vrstvěte ořechy a sůl smíchanou s vyschlými hoblinami nebo pilinami. V tmavé, chladné místnosti prý takto uskladněné ořechy vydrží celou zimu.

Skladování ořechů v sáčku a sklenici

Budete-li ořechy konzumovat v dohledné době, vystačíte si s obyčejným papírovým sáčkem, do něhož jádra ořechů uzavřete. Stačí ale opět i suchá zavařovací sklenice či dóza. Vždy je lepší je uzavřít, a to nejen kvůli plísním, ale i molům. Sklenice či sáček s ořechy pak dejte na suché, chladné a temné místo. Psali jsme také: Nenechávejte kaštany ležet na zemi. Nic vás nestojí a mají velmi široké využití

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu