Svíčka z pomeranče nepotřebuje ani vosk, ani knot. Vyrobíte ji za minutu

Ostatní 19. ledna 2021 | 17:17 — Helena Malá
Pokud máte rádi svíčky, asi víte, že jejich nákup není zrovna nejlevnější. Poradíme, jak si svíticí lampičku vyrobit doma s tím, že k tomu budete potřebovat jen pomeranč a olivový olej. Obejdete se dokonce i bez knotu.
Další 3 fotografie v galerii
Krásnou mini lampičku vyrobíte snadno / Canva

Domácí výroba svíček je docela populární činnost. Návodů, jak na to, je plný internet. Jeden z nich ale trochu vybočuje. Nejde totiž o klasickou svíčku, protože k výrobě pomerančové svítilny žádný vosk ani knot potřebovat nebudete. Připravte si tyto věci:

  • pomeranč
  • olivový olej
  • ostrý nůž

Vytvořte misky z pomerančové kůry

Asi nejnáročnější úkol spočívá ve správném oloupání pomeranče. Musíte totiž získat dvě mističky z pomerančové kůry. Není to ale zas tak složité, jak se zdá. Chce to jen trochu cviku.

Ostrým nožem proveďte řez, jako byste chtěli pomeranč rozpůlit, ale nožem nařízněte jen kůru. Pak opatrně kůru oddělte od pomeranče a nakonec nezapomeňte s kůrou vytáhnout z plodu i stopičku. Ta vám totiž poslouží místo knotu. Půlku pomerančové misky z kůry, která obsahuje stopku, nechejte tak. Z druhé půlky kůrové misky vyřežte její spodní část, takže vám zbyde kůrový pás, kterým později první kůrovou misku přiklopíte.

Nalít olej a zapálit

Pak už je postup opravdu jednoduchý. Do kůrové mističky se stopičkou nalijte trochu olivového oleje. Olejem přelijte také stopičku. A stačí už jen stopičku zapálit. Kdo chce, může svůj výtvor považovat za hotový, ale klidně mističku ještě přiklopte druhou upravenou kůrovou miskou. Díky tomu, že jste z ní vyžezali spodní část, bude plamen hezky vidět a krásně prosvítí pomerančovou kůru.

Tip pro nešiky

Pokud se vám nedaří vytvořit misku z kůry, nezoufejte. Odřežte vrchol pomeranče a vydlabejte trochu dužiny. Do otvoru pak jednoduše vložte čajovou svíčku. Kdo je kreativní, může ještě pomeranč dozdobit pomocí koření, ideální je třeba hřebíček nebo badyán či kousky celé skořice. O zajímavých způsobech, jak pověsit záclony bez klasické garnýže, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu