Když se z hobby stane životní styl

Ostatní 20. dubna 2021 | 09:38 — redakce
Přáli byste dělat jako povolání něco, co opravdu milujete? Něco, do čeho jste upřímně nadšeni, k čemu pociťujete vášeň, co vás skutečně naplňuje?
Další 1 fotografie v galerii
Žádný učený z nebe nespadl, jak se říká, a proto se v určitých životních situacích vyplatí následovat rady zkušenějších / PHOTO by Pxhere, Public Domain

Třeba máte hobby, může to být zahradnictví, výroba šperků, malování, fotografie, psaní, zájem o interiérový design, hraní šachů, cvičení jógy nebo kreativní psaní, které můžete proměnit ve vysněnou profesi.

Často se pro budoucí povolání rozhodujeme v dospívání, kdy si volíme studium a obor, který hodláme studovat. To už nás naviguje kolikrát směrem, jenž nám v určitém věku přestane vyhovovat a upřímně, život plyne jako voda, kdo bych ho chtěl trávit činností, co ho neuspokojuje nebo dokonce stresuje? Jen si to přiznejme, mnozí z nás mají osobní zkušenost s prací, jenž vykonává jenom proto, že musí zaplatit nájem a složenky. Nemusí tomu však tak být. Tady je pár tipů, jak můžete proměnit váš koníček v plnohodnotnou kariéru.

Fitness

Jestli jste považovali sport jako součást životního stylu, proč z něj neudělat profesi a nespojit příjemné s výnosným. Nejdřív se musíte rozhodnout, jaký druh cvičení či jeho specifická forma je vaší specializací – je to cvičení jeden na jednoho, tréninky se seniory nebo cvičení exkluzivně pro ženy anebo on-line lekce? Rozhlédněte se kolem a uvidíte, kde je tak zvaná díra na trhu. Určitě je vhodné udělat si pro začátek potřebné certifikáty, takže znáte jednotlivé předpisy nebo zdravotní školení. Jestli tápáte, využijte rad zkušenějších a najděte si mentora, který vás uvede do problematiky. Měl by to být ale někdo, s kým si nebudete ideálně konkurovat.

Poker

Hráči strategické hry poker musí většinou řadu let hru studovat a učit se její analytická pravidla. Je to intelektuálně náročná dispciplína, ale někteří lidé mají tolik štěstí, že jsou obdařeni mnoha talenty a dovednostmi. Jednou z nich je velice inteligentní, talentovaná a krásná žena Muskan Sethiová z Indie. Ta ze svojí vášně pro hraní karetních her, které hrávala se svojí babičkou, udělala v mladé věku úspěšnou kariéru. Přihlásila se na turnaj, utkala se se zkušenými hráči a uspěla v Barceloně, kdy vyhrála a stala se první indickou ženou, jenž je profesionální hráčkou pokeru a indickou ambasádorkou týmu PokerStars. K následování svojí vášně ji inspirovala filozofie život žít, ne jenom přežívat.

Blogování

Žijeme v přetechnizovaném světě, ale to je součást naší doby, tak proč toho nevyužít, že? Blogování je velice obsáhlé a můžete v něm krásně odrazit vaše znalosti, zkušenosti v kategorii, jenž je vám blízká. Ať je to fitness, zdraví, vaření,finance... možnostem se meze nekladou. Stačí si vytvořit jednoduché webové stránky nebo si založit blog na některé z dostupných platforem, pokud IT není vaší silnou stránkou. Někdy se vyplatí absolvovat on-line kurz, který vám poskytne požadované informace. Začnete psát příspěvky, a když časem získáte dostatečný počet návštěvníků, můžete se pustit do reklamy s nimiž se pojít další nabídky.

Tvůrkyní populárního blogy The Hedgehog Hollow je Alexandra Stapleton-Smithová, která si ze svého koníčku udělala úžasně výnosný obchod. Naučila se točit videa o svých kreativních projektech, jako je kutilství, životní styl, recepty, a teď se těší z obrovského počtu následovníků. Autorka radí, abyste nečekali obrovská čísla followerů hned na začátku a nenechali se tak odradit. Jejich počet však sledujte už od samotného začátku.


 

Koučování

Žádný učený z nebe nespadl, jak se říká, a proto se v určitých životních situacích vyplatí následovat rady zkušenějších. Pokud máte znalosti, kterých by ostatní mohli vypoužít a těžit z nich, pak koučink může být váš směr, jak se realizovat a pomáhat ostatním. Úspěšnou praxi koučinku však nelze zahájit přes noc. Jedná se o rozsáhlou oblast a specializací je mnoho, včetně obchodní, kariérní, poradenství v oblasti psychologie vztahů, hubnutí, obecný zdravý život styl a další. Pomáhat lidem zlepšovat určité oblasti jejich životů je zároveň velká zodpovědnost, a tak vyžaduje specializované školení a certifikaci. V těch se kouči učí psychologické principy, aby klientům mohli poskytovat programy cílené na jejich potřeby.

Jste připraveni přeměnit váš koníček na výdělečnou činnost, která vás bude zároveň naplňovat? Proč to nezkusit, na pozitivní životní změnu není nikdy pozdě.
 

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu