Pokud potřebujete doma něco slepit a chybí vám lepidlo, vyrobte si jej sami. Na papír i na plast

Ostatní 23. dubna 2021 | 15:21 — Helena Malá
Lepidlo se v domácnosti vždycky hodí. Obzvláště, pokud doma máte děti, které rády tvoří. Ale i bez dětí občas zjistíte, že potřebujete něco slepit. Pokud zrovna nemáte lepidlo po ruce, nevadí. Poradíme vám, jak si lepidlo můžete snadno a doslova za pár korun vyrobit sami.
Další 3 fotografie v galerii
Lepidlo se doma vždycky hodí / Pixabay

Domácí výroba lepidla je snazší, než si myslíte. Navíc je velmi levná. Máme pro vás tři návody.

V jednoduchosti je krása

Asi vůbec nejjednodušší je takzvané škrobové lepidlo. Pokud potřebujete slepit třeba tmavé papíry, je ideální, protože je průhledné a po nalepení nejde takřka vidět.

Ingredience

  • zarovnaná lžíce bramborového škrobu
  • 250 ml vody

Postup

V části vody rozšlehejte škrob a zbytek vody přiveďte k varu. Zředěný škrob pomalu přilévejte do vařící vody a šlehejte. Brzy to značně zhoustne. Vařte směs jen asi minutu a pak stáhněte z ohně. Hmotu nakonec přelijte do sklenice s širším hrdlem. Pokud chcete zdokonalit lepicí schopnosti škrobového lepidla, místo bramborového škrobu použijte pšeničný. V lednici vám toto lepidlo vydrží asi dva týdny.

Lepidlo z mouky a vody

Bramborový škrob nemusí mít každý doma, ale moukou a vodou disponuje snad každá domácnost. Tak hurá do toho.

Ingredience

  • lžíce hladké mouky
  • 250 ml vody

Postup

Postup přípravy je podobný jako v předchozím případě. Do kastrůlku nalijte 200 ml vody a přiveďte ji k varu. V dalších 50 ml studené vody zatím rozmíchejte lžíci hladké mouky.
Jakmile voda začne vařit, ztlumte teplotu a vlijte do ní mouku rozmíchanou ve studené vodě. Potom směs za mírného varu metličkou asi 5 minut míchejte. Vzniklou hmotu propasírujte přes sítko a nalijte do misky. Po vychladnutí je hned připravené k použití.

Domácí lepidlo na plasty

Doma si můžete vyrobit i lepidlo, se kterým se dobře lepí plasty. Skvěle ho mohou využít například letečtí modeláři pro lepení letadélek.

Ingredience

  • aceton
  • pár kousků polystyrenu

Postup

Aceton nalijte do uzavíratelné skleničky, lámejte kousky polystyrenu a přidávejte za stálého míchání do acetonu tak dlouho, dokud se bude polystyren rozpouštět.
Jakmile se polystyren přestane rozpouštět, skleničku dobře uzavřete a doma připravené lepidlo k lepení plastů je na světě. Při lepení nezapomeňte na to, že lepený povrch je třeba dobře odmastit a očistit od prachu, ideálně pomocí ředidla. O tom, jak si ze zbytků svíček vytvořit nové, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu