Skvrny od čaje nebo kávy lze z nádobí odstranit i bez chemie. Pomohou obyčejné suroviny
Nánosy způsobují třísloviny (tanin), které jsou v kávě i čaji obsažené. Obvykle je k úplnému odstranění skvrn potřeba silný čisticí prostředek, kyselé činidlo nebo abrazivní látka. Hnědé skvrny ale odstraníte i bez chemie, stačit vám budou suroviny, které obvykle najdete doma. Hodně ale záleží na materiálu, na kterém se skvrny vyskytují.
Nádobí s glazurou
Pokud potřebujete zlikvidovat nános z glazovaného nádobí, je to asi nejjednodušší. Na šálky, hrnky a konvice s hladkým povrchem (glazurou), které jsou jen mírně až středně znečištěné, stačí nanést na navlhčený hadřík či houbičku trochu soli nebo prášku na pečení a vytřít špinavá místa. Kam se nedostanete rukou, můžete místo hadříku použít vyřazený starý kartáček na zuby, opět s troškou soli či prášku na pečení.
Nádobí s matným nebo hrubším povrchem
Co se týká nádobí s matným či hrubším povrchem, s různými záhyby a více zažraným nánosem po čaji či kávě, bude třeba je nechat trochu odmočit. Nejlepší je připravit si směs octa a prášku na pečení. Na jeden hrnek o objemu 0,25 l použijte 1 dcl octa a lžíci prášku na pečení. Prášek na pečení nasypejte do octa po troškách, bude totiž dost šumět, poté dobře zamíchejte a opět raději po troškách dolejte hrnek vroucí vodou. Nádobí nechejte v lázni působit několik hodin, ideálně přes noc.
Do hrnku se směsí octa a prášku na pečení můžete ponořit také menší sítko, bombillu nebo třeba vnitřní uzávěr z termosky. Po odmočení stačí otřít houbičkou nebo vyřazeným kartáčkem na zuby. Pro zesílení efektu lze na houbičku nebo kartáček ještě nasypat sůl či prášek do pečiva.
Silně znečištěné nerezové nádobí
Na velmi znečištěné nerezové nádobí, kam se hůř dostává (nerezové konvice, sítka, spodní čast bombilly, french press) si do kastrůlku nalijte 1 dcl octa a postupně do něj přisypejte 1 lžíci prášku do pečiva, promíchejte a dolejte cca 1 až 1,5 dcl vroucí vody. Do vody ponořte sítko, znečištěnou rozšroubovanou spodní část bombilly či spodní kovový díl french pressu. Pokud v hrnci není dostatek tekutiny, aby se nářadí potopilo, přidejte v poměru ještě trochu octa, prášku do pečiva a vody (dejte si jen opět pozor na šumění). Jakmile máte znečištěné nádobí ponořené, nechejte vše na velmi mírném plameni asi 10 minut povařit. Pak vodu slijte a jakmile nádobí vychladne, tak ho dočistěte kartáčkem na zuby s troškou soli či prášku do pečiva.
Hubička čajové konvice či bombilla
Jestliže chcete dát do pořádku zanesenou hubičku čajové konvice nebo bombillu, vyplatí se pořídit si speciální čisticí kartáček na brčka. Stojí doslova pár korun, takže vám to rozpočet nijak nezruinuje. Kartáček navlhčete, posypejte solí či práškem na pečení a mechanicky nános odstraňte. Tato metoda však funguje jen v případě, že vrstva čajové patiny není už příliš stará a silně zažraná. O dalším využití soli v domácnosti, jsme psali zde.
Nejlepší je skvrnám předcházet
Vždy je snadnější čajovým či kávovým skvrnám předcházet, než je potom pracně likvidovat. K přípravě čaje nebo kávy používejte skleněné nádobí nebo lesklý porcelán či glazovanou keramiku. Na těchto površích se nánosy tolik neusazují. Dobrou prevencí je také používání měkké či filtrované vody. A hlavně se čajové patiny zbavujte pravidelně, aby neměla šanci se příliš hluboko zažrat.