Jednoduchý test na zjištění, zda je nádobí vhodné do mikrovlnné trouby
Při nákupu nového nádobí, které byste chtěli v mikrovlnné troubě používat, je to jednoduché. Buď je přímo označeno jako vhodné, nebo se zeptáte prodavače. U nádobí, které již máte doma, to tak jednoznačné nemusí být, proto je vhodné jej otestovat, abyste si jej nezničili.
Jestli váháte, raději to nezkoušejte
Samozřejmě není možné zkoušet všechny nádoby, misky či talíře. Jistě víte, že do mikrovlnné trouby nepatří kov, a to platí i pro malé ornamenty či lemování, které by mohly být vyrobené z barvy s příměsí kovu. Vyhněte se také testování krabiček z tenkého plastu, ve kterých se prodávají například cherry rajčata, jahody nebo hrozny. Zapomeňte i na zkoušky se starými ozdobnými talíři, o které byste nechtěli přijít, nebo nádobí z tenkého skla. Pokud jen trochu váháte, raději se nepouštějte do risku.
Krátký test pro vaši jistotu
Máte-li tedy nějaký talíř, misku či jinou nádobu ze skla, porcelánu či silného plastu, a chcete zjistit, zda jsou vhodné pro ohřev v mikrovlnné troubě, dejte je dovnitř – samozřejmě bez jídla – a pusťte troubu na půl minuty na plný výkon. Jestliže zůstane nádobí studené nebo jen trochu teplé, máte vyhráno. Je-li naopak horké, je jasné, že tento kousek není vhodný na ohřev jídla v mikrovlnce.
Nádobí vhodné do mikrovlnky
Pro přípravu či ohřev jídla v mikrovlnné troubě se hodí nádobí z keramiky, silného skla nebo porcelánu. Nemusí být ani bílé, barevné varianty v tomto případně nemají žádný vliv. Ideální nádoby pro mikrovlnné trouby jsou z varného skla. Navíc mají tu výhodu, že můžete při vaření sledovat jeho průběh.
Patří do mikrovlnky dřevo?
Zkuste v práci nebo při návštěvě svých známých toto téma nadhodit. Budete asi překvapení, protože velmi často se rozvine zajímavá diskuse. Někdo si myslí, že to je nesmysl, že se dřevo zničí nebo dokonce začne hořet. Není to pravda. Dřevo sice není nejlepším materiálem pro ohřev, ovšem když si na dřevěném talíři nebo v míse něco krátce přihřejete, nic se nestane. Dokonce nevadí, když při ohřevu zapomenete v pokrmu třeba vařečku či jiné náčiní. Nezničí se, maximálně se po chvíli zahřeje.
Mikrovlnná trouba je skvělým pomocníkem, a dokonce nejen při vaření nebo ohřevu jídla. Využít ji můžete dokonce i na věci, které by vás snad ani nenapadly – na loupání česneku, získání více šťávy z citrusů nebo desinfekci houbiček na mytí.