Tři fígle, díky kterým oloupete vajíčko za pár vteřin
Většina lidí uvaří vejce, dá ho ochladit do studené vody, potom nakřápne skořápku a prsty mechanicky odlupuje skořápku kousek po kousku. Někdy to jde docela rychle, jindy se u této práce naopak pořádně zadrhnete. Existují přitom i jiné způsoby. Jakmile je objevíte, nebudete už chtít vajíčko loupat jinak.
1. Samoloupání ve sklenici
Díky této verzi se natvrdo uvařené vejce oloupe prakticky samo. Stačí nalít tak do třetiny sklenice vodu, do ní vhodit vajíčko a sklenici zakrýt dlaní nebo zašroubovat víčkem.
Pak ve dřezu sklenicí pořádně několikrát protřepte. Skořápka od vajíčka doslova sama odskočí. Vy pak ze sklenice vyndáte krásně holé vajíčko.
2. Loupání pomocí lžičky
Další chytrou metodou je loupání pomocí čajové lžičky. Nejprve naklepejte širší stranu vajíčka a prsty odloupněte kousek skořápky.
Pak si vemte lžičku a opatrně ji vsuňte mezi skořápku a vejce a pomalu jeďte po celém obvodu vajíčka. Nakonec vejce případně dočistěte a máte hotovo.
3. Vejce vyfoukněte
Třetí způsob je velmi efektní a pokud se budete chtít ukázat před návštěvou, můžete ho klidně vyzkoušet. Určitě sklidíte ohlas.
Tato metoda spočívá v tom, že vajíčka naklepete z obou stran a na obou koncích odloupnete kousek skořápky.
Pak do užší části silně foukněte a druhou rukou vajíčko chytejte. Za chvíli vám ze skořápky vyklouzne do dlaní.
Vodu z vařených vajec nevylévejte
A ještě jeden tip na závěr. Vodu, ve které jste vajíčka vařili, nikdy nevylévejte jen tak do odpadu, byla by to velká škoda. Voda totiž obsahuje mnoho živin a dá se tak doma ještě použít. Nechte vodu vychladnout a pak jí zalejte pokojové květiny. Budou vám za takovou zálivku opravdu vděčné.
Pokud máte zahradu a chtěli byste si dopřát čerstvá vejce po celý rok, přečtěte si, jak zajistit, aby vám slepice dobře snášely i přes zimu.