Jednoduché recepty na tři skvělé domácí sirupy

Recepty 03. května 2017 | 11:32 — Anna Novotná
Domácí sirupy a šťávy neobsahují žádná škodlivá éčka a další chemikálie. Když si vyrobíte sirup doma, uděláte něco pro své zdraví a ještě ušetříte!
Další 1 fotografie v galerii
Domácí jahodový sirup / Shutterstock

Příprava domácích sirupů není složitá a variací na ně je celá řada. Můžete dělat sirup jahodový, malinový, rybízový, meruňkový, třešňový, broskvový a z jakéhokoli ovoce, které máte rádi.

Sirupy nemusí zůstat jen čistě ovocné, ale můžete je smíchat s různými bylinkami (například s mátou, meduňkou či bazalkou).

Jahodový sirup

Potřebujete:

  • 1 kg jahod
  • 1 kg cukru krupice
  • 10 g kyseliny citronové
  • něco navíc: 3 svitky skořice nebo hrst čerstvých bylinek (máta nebo meduňka) 

Postup:

Jahody omyjte, odstopkujte a rozmixujte. Smíchejte s cukrem a případně skořicí či nasekanými bylinkami a nechte 2-3 dny v chladu a temnu stát. Poté směs přeceďte přes gázu nebo husté sítko rovnou do hrnce, přidejte kyselinu citronovou, zahřejte pod bod varu a ještě horký sirup plňte do vyčištěných sklenic. Uchovávejte v chladu.

Jablečný sirup

Potřebujete:

Na pyré:

  • 1,2 kg jablek
  • voda 

Na sirup:

  • 1 litr jablečné šťávy (připravíte z pyré)
  • 1 kg cukru
  • 2, 5 dl vody
  • šťávu ze dvou citrónů 

Postup:

Jablka umyjte a zbavte jádřinců. Potom je nakrájejte na čtvrtky a vložte do studené vody, aby nezhnědly. Dejte je do hrnce a podlijte vodou, aby byly potopené do ¼ hrnce a povařte 10 minut, dokud nezměknou.

Směs nechte vychladnout a propasírujte přes sítko. Vznikne vám pyré. To překapejte přes plátěnou utěrku. Překapanou šťávu promíchejte s cukrem, citrónovou šťávou, vodou a několik minut povařte. V průběhu vaření odstraňujte pěnu, která se na povrchu utvoří. Horký sirup nalijte do nahřátých lahví a dobře uzavřete. Skladujte na chladném místě.

Meduňkový sirup

Potřebujete:

  • čerstvou meduňku
  • 2 l vody
  • 30 g kyseliny citrónové
  • 2 citróny
  • 2 kg třtinového cukru 

Postup:

Vodu uvařte a nechte vychladnout. Mezi tím si nasbírejte meduňku, umyjte a nakrájejte nebo natrhejte na cca 10cm části a dejte do hrnce. Klidně naplňte 2l hrnec plný meduňky. Přidejte 30 g kyseliny citrónové, 2 umyté biocitrony nakrájené na kolečka a nechte 24 hodin v chladu odstát. Na druhý den výluh přeceďte, přidejte 2 kg třtinového cukru a rozmíchejte. Následně naplňte do skleněných lahví a uchovávejte v lednici. Řeďte dle vlastí chuti.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu