Jednoduché recepty na tři skvělé domácí sirupy
Příprava domácích sirupů není složitá a variací na ně je celá řada. Můžete dělat sirup jahodový, malinový, rybízový, meruňkový, třešňový, broskvový a z jakéhokoli ovoce, které máte rádi.
Sirupy nemusí zůstat jen čistě ovocné, ale můžete je smíchat s různými bylinkami (například s mátou, meduňkou či bazalkou).
Jahodový sirup
Potřebujete:
- 1 kg jahod
- 1 kg cukru krupice
- 10 g kyseliny citronové
- něco navíc: 3 svitky skořice nebo hrst čerstvých bylinek (máta nebo meduňka)
Postup:
Jahody omyjte, odstopkujte a rozmixujte. Smíchejte s cukrem a případně skořicí či nasekanými bylinkami a nechte 2-3 dny v chladu a temnu stát. Poté směs přeceďte přes gázu nebo husté sítko rovnou do hrnce, přidejte kyselinu citronovou, zahřejte pod bod varu a ještě horký sirup plňte do vyčištěných sklenic. Uchovávejte v chladu.
Jablečný sirup
Potřebujete:
Na pyré:
- 1,2 kg jablek
- voda
Na sirup:
- 1 litr jablečné šťávy (připravíte z pyré)
- 1 kg cukru
- 2, 5 dl vody
- šťávu ze dvou citrónů
Postup:
Jablka umyjte a zbavte jádřinců. Potom je nakrájejte na čtvrtky a vložte do studené vody, aby nezhnědly. Dejte je do hrnce a podlijte vodou, aby byly potopené do ¼ hrnce a povařte 10 minut, dokud nezměknou.
Směs nechte vychladnout a propasírujte přes sítko. Vznikne vám pyré. To překapejte přes plátěnou utěrku. Překapanou šťávu promíchejte s cukrem, citrónovou šťávou, vodou a několik minut povařte. V průběhu vaření odstraňujte pěnu, která se na povrchu utvoří. Horký sirup nalijte do nahřátých lahví a dobře uzavřete. Skladujte na chladném místě.
Meduňkový sirup
Potřebujete:
- čerstvou meduňku
- 2 l vody
- 30 g kyseliny citrónové
- 2 citróny
- 2 kg třtinového cukru
Postup:
Vodu uvařte a nechte vychladnout. Mezi tím si nasbírejte meduňku, umyjte a nakrájejte nebo natrhejte na cca 10cm části a dejte do hrnce. Klidně naplňte 2l hrnec plný meduňky. Přidejte 30 g kyseliny citrónové, 2 umyté biocitrony nakrájené na kolečka a nechte 24 hodin v chladu odstát. Na druhý den výluh přeceďte, přidejte 2 kg třtinového cukru a rozmíchejte. Následně naplňte do skleněných lahví a uchovávejte v lednici. Řeďte dle vlastí chuti.