Jak na perfektně nadýchané lívance, které se vždy podaří. Stačí do těsta přidat hrnek perlivé vody

Recepty 19. března 2022 | 11:50 — Zuzana Procházková
Božsky nadýchané lívance s marmeládou, jogurtem či přelité javorovým sirupem představují pro mnohé tu nejoblíbenější snídani na víkend. Příprava lívancového těsta je však o něco složitější než toho palačinkového, a to kvůli oné nadýchanosti. Pokud se vám jí nedaří dosáhnout, inspirujte se tímto trikem s perlivou vodou. Díky ni se vám lívance už pokaždé podaří.
Další 3 fotografie v galerii
Dokonale nadýchané lívance jsou milovanou snídaní mnohých z nás / Pixabay

Klasické staročeské lívance se bez droždí a následného kynutí neobejdou. Je to však časově náročnější, a proto se v dnešní době objevují mnohem rychlejší varianty lívanců, ve kterých je namísto droždí využíván kypřicí prášek. Ten sice splní svůj účel, ale lívance stejně takovou nadýchanost a lehkost jako v případě kynutých lívanců nezískají. Často se totiž stane, že sice na pánvi vyběhnout, ale jak je naservírujete na talíř, tak hned spadnou.

Existuje ale jeden osvědčený trik, díky kterému se můžete staročeské podobě lívanců co nejvíce přiblížit, navíc vám po sundání z pánve nespadnou. Přidejte do těsta perlivou vodu a výsledek máte zaručený.

Jak na nadýchané lívance bez kynutí

Požadovanou nadýchanost v lívancích lze kromě přidání droždí či prášku do pečiva podpořit i jinými způsoby. Prvním doporučením je to, abyste všechny sypké suroviny, zejména tedy mouku a cukr, do mísy vždy proseli přes síto. Díky tomu těsto provzdušníte, dodáte mu větší nadýchanost a ve výsledku bude mít těsto také hladší konzistenci. Druhým tipem je to, abyste oddělovali žloutky od bílků a z bílků vždy vyšlehali tuhý sníh. Ten až nakonec jemně vmíchejte do těsta, díky čemuž je nadlehčíte a zvětšíte jeho objem.

Suroviny na lívance z perlivé vody

Na dokonale nadýchané lívance s perlivou vodou bez kynutí si připravte následující suroviny.

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 1 hrnek perlivé vody
  • 2 lžíce oleje + olej na smažení

Postup přípravy

Oddělte žloutky od bílků. V jedné míse vyšlehejte žloutky s cukrem a ve druhé zase bílky do tuhého sněhu. Poté do mísy s vyšlehanými žloutky přidejte perlivou vodu, zamíchejte a posléze přidejte také prosátou mouku s kypřicím práškem. Důkladně zamíchejte a nakonec přidávejte postupně také vyšlehaný sníh.

Na klasické pánvi nebo lívanečníku rozehřejte olej a z obou stran smažte na středním plameni lívance z obou stran do zlatova. Podávejte s tvarohem, zakysanou smetanou, ovocem či jinými preferovanými pochutinami. Dobrou chuť. Dále čtěte: Připravte si luxusní vepřovou panenku podle receptu Pohlreicha. Tajemství spočívá v koření.

Zdroj: bydlimekvalitne.cz, vareni.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu