Zvěřina aneb zdravý gastro zážitek podzimu. Jak ji správně připravit?

Recepty 15. října 2019 | 17:54 — Šárka Vondráčková
Někteří lidé mají stále předsudek, že zvěřina je v jídle cítit. A právě proto je třeba její přípravě věnovat velkou pozornost.
Další 1 fotografie v galerii
Kromě toho, že je zvěřina zdravá, je navíc velice chutná a v české gastronomii má velmi dlouhou tradici / Shutterstock

Zvěřina je tmavočervené až hnědé maso, spíš tužší a s malým obsahem tuku, které lze nejvíce připodobnit k hovězímu. Maso ze zvěřiny má spoustu předností - především je chutné, zdravé a dietní. Obsahuje velké množství vitaminů A a B, nenasycených mastných kyselin a minerálních látek a vysoký podíl bílkovin. Jeho příprava má ovšem oproti jiným druhům specifická pravidla, která je dobré dodržovat.

Jak poznám kvalitní maso?

Chlazenou zvěřinu si stále častěji můžete obstarat v běžném řeznictví. Víte ale, jak zkontrolavat jeho kvalitu?

Dobře živený zajíc bude mít už masitý a široký hřbet. Kvalitní jelení nebo srnčí maso by mělo mít jasně červenou barvu s čistým a lesklým lojem. Stáří zvířete by se ideálně mělo pohybovat mezi 10 a 15 měsíci. U staršího kusu vysoké zvěře je třeba počítat s tvrdšími svalovými vlákny.

Zvěřina musí uležet...

Zcela čerstvá zvěřina je podstatně tužší než čerstvé hovězí. Proto ji také řada kuchařů s oblibou před použitím nakládá do tzv. mořidla, což je směs z kořenové zeleniny, cibule, octa a divokého koření. Pokud kupujete maso v obchodě, bývá většinou dostatečně odleželé, ale mořidlem můžete zmírnit výrazné aroma a případnou pachuť zvěřiny. Dalším tipem na změknutí masa je naložení do podmáslí nebo marinády.

Srnčí guláš

Marináda

150 ml oleje
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
4 kuličky jalovce
2 stroužky česneku
sůl, pepř

Potřebujeme:

  • 1 kg srnčího masa
  • 3 cibule
  • 150 ml rajský protlak
  • sůl, pepř
  • olej
  • česnek
  • hladká mouka
  • sladká paprika
  • majoránka

S přípravou je nejlepší začít už předchozí den, kdy se přichystá maso a naloží se do marinády. Maso si očistíme, nakrájíme na kostky a dáme přes noc marinovat do lednice.

Na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso a prudce osmahneme, aby se zatáhlo. Přidáme papriku, pepř, sůl a podlijeme vodou - v lepším případě vývarem. Do směsi přidáme rajský protlak a maso. Za občasného promíchání dusíme, až je maso měkké a pořádně propečené.

Následně směs ochutíme majoránkou, prolisovaným česnekem, pepřem a případně přisolíme. To by mělo zajistit dokonalé změknutí masa, které po tomto z hrnce vyndáme a základ guláše zahustíme světlou jíškou. Přidáme vodu, promícháme, povaříme a případně dochutíme.

Směs důkladně provaříme a nakonec vložíme zpět maso. Podáváme s kynutým knedlíkem nebo chlebem. Dále čtěte: Zázračná dýně - potravina, která vévodí podzimu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu