Přichází čas ředkviček. Důležitý je dobrý výběr odrůdy, každá má trochu jinou chuť

Zahrada 10. února 2021 | 08:32 — Helena Malá
Zhruba v polovině února mohou lidé začít s výsevem raných odrůd ředkviček, tedy pokud vlastní pařeniště nebo skleník. Odrůd existuje obrovské množství. Nevybírejte jen podle obrázku na sáčku se semínky. Důležitá je havně chuť.
Další 3 fotografie v galerii
Ředkvičky jsou plné vitaminů / Pixabay

Vybrat si odrůdu ředkviček jen podle vzhledu, opravdu nestačí. Když vám totiž nebudou výpěstky chutnat, nic vám nepomůže, že se vám bude líbit jejich barva, tvar či velikost. V prvé řadě si na nich musíte pochutnat. Někomu více chutnají ostřejší ředkvičky, někdo má radši méně pálivé.

Různé způsoby pěstování

Obrovskou výhodou ředkviček je, že poměrně rychle rostou. Do pařeniště je můžete vysévat už v únoru. Časně zjara se vysévají i do truhlíků na okenní parapet. Mezi jarní odrůdy patří například Faraon, Granát nebo Fortuna. Od dubna je už můžete vysévat rovnou na záhony a sklízet po celou sezonu až do podzimu.

Pro pozdní výsev zvolte odrůdy vhodné pro celoroční pěstování (třeba Tercia nebo Viola). Výběr odrůdy je pro úspěšné pěstování velice důležitý. Typům určeným pro časné pěstování se nemusí na zahrádce dařit v horkých dnech, bulvičky mohou vyrůst malé nebo rostlinky rychle vytáhnou do květu – a jakmile ředkvičky začnou kvést, už nebývají chutné.

Některé pálí více, jiné méně

Ředkvičky jsou vždy štiplavé, někdy ale více, jindy méně. Pokud máte rádi jemnější ředkvičky, budou vám zřejmě chutnat odrůdy Slovana či Granát. Mírně pálivé jsou například odrůdy Rudi, Saxa 2, Slávia či Máslová obří. Kdo miluje opravdu ostrou chuť, oblíbí si například odrůdu Ria.

Ostrost ovlivní i závlaha

Jen o odrůdě ředkviček to ale není. Je totiž pravdou, že hodně lze ovlivnit podmínkami pěstování. Klíčová pro jejich chuť, respektive pálivost, je závlaha. Pouze ředkvičky, kterým nechybí vláha, rychle vyrostou a budou šťavnaté. Pokud je sucho, na záhoně je zalévejte alespoň jednou týdně. Díky včasné zálivce nebudou tolik pálivé. Chystáte-li se ředkvičky pěstovat v truhlíku, musíte jejich zálivce věnovat větší pozornost, než když rostou na záhoně.

Na druhou stranu ale rostlinky nepřelévejte. Ve vlhkosti se totiž snadno množí plísně a zelenina by mohla začít uhnívat.

Jak předejít dřevnatění

Častým problémem ředkviček je také to, že občas zdřevnatí. I to je ale důsledek nevhodného pěstování. Ředkvičkám totiž nevyhovují přímé sluneční paprsky. Obzvláště v létě, pokud je vedro a na ředkvičky praží slunce, snadno zdřevnatí. Raději tedy volte polostín nebo v případě potřeby zajistěte ředkvičkám nějakou formu zastínění. O tom, že ředkvičky se dají vypěstovat i v kartonech od vajec, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu