Jak poznat, kdy je správný čas na sklizeň brambor a jak je správně uskladnit, aby vydržely až do jara

Zahrada 06. října 2021 | 11:06 — Kateřina Kofroňová
Každý zahrádkář řeší otázku, kdy je ta správná doba sklízet brambory, aby byly dobře vyzrálé a zároveň vydržely uskladněné celou zimu. Názory na konkrétní čas sklizně se různí, a proto přicházíme s jednoduchými obecnými pravidly, kterými se sklizeň brambor řídí.
Další 3 fotografie v galerii
Podzim voní po bramborách. Už máte sklizeno? / Pixabay

Sklizeň brambor na polích se obvykle uskutečňuje s prvními říjnovými dny. Pokud však pěstujete brambory na zahradě, záleží doba sklizně na tom, jakou odrůdu jste si pro pěstování vybrali. V tomto článku se dočtete nejen to, kdy je vhodná doba pro sklizeň, ale i jak brambory poté ošetřit a uskladnit, aby vám přes zimu nezplesnivěly.

Brambory můžeme rozdělit na velmi rané, rané, polorané, polopozdní a pozdní. Z nejvíce raných odrůd se můžeme těšit zhruba tři měsíce po výsadbě, polorané zrají i o měsíc déle a pozdní sklízíme až z počátkem podzimu. To, zda jsou rané či nikoliv, ale není jediným ukazatelem, že jsou brambory již zralé. Pojďte se s námi podívat, jaké dlaší faktory to jsou.

Vliv odrůdy

Dobu sklizně brambor nejlépe poznáte podle toho, jakou odrůdu jste si pro pěstování vybrali. Rané odrůdy dozrají během 110 dnů, velmi rané to stihnou už za 90. Polorané brambory lze tahat ze země během 120 až 130 dnů, polopozdní až o dva týdny později. Pokud jste vysadili pozdní odrůdu, počkáte si ještě zhruba o týden až dva déle.

Podnebí a počasí

Záleží také na tom, v jakých podmínkách brambory pěstujete. Obvykle zrají v nížinách rychleji než ve vyšších nadmořských výškách, kde jim dozrání trvá déle. V nižších polohách můžete brambory sklízet již během srpna, ve vyšších polohách dozrávají brambory klidně až v říjnu či dokonce listopadu.

Zaschlá nať – brambory ven

Jestliže však nevíme, kterou odrůdu jsme vysadili, poznáme čas sklizně podle stavu natě. Tato metoda vám bezpečně napoví, jak jsou na tom brambory v zemi. Jakmile začne sesychat a uvadat, je jasné, že čas sklizně se blíží. Brambory, které mají nať již uschlou, více nevyrostou a jejich zůstávání v půdě nemá žádný význam. Naopak riskujete, že by mohly brambory v zemi začít hnít nebo se kazit.

Zaschlou nať prohlédněte

Pokud jste sklidili velké množství brambor, jistě vám zbylo také nepřeberné množství natě. Pokud je nať zdravá, brambory nebyly napadeny mandelinkou bramborovou, není plesnivá ani napadená jinými škůdci, můžete ji vyhodit na kompost. V jiném případě ji raději usušte a spalte. Případně odvezte do sběrného dvora s informací, jak se věci mají.

Jak brambory skladovat

Obecně lze říci, že nejméně vhodné brambory pro skladování jsou rané brambory, jelikož obsahují hodně vody a málo škrobů. Naopak nejvhodnějšími bramborami ke skladování jsou ty, které dozrávají právě teď.

Mějte na paměti, že se skladují jen kvalitní hlízy. Zelené ani nahnilé hlízy neskladujte. Poté je zbavte zbytkové hlíny. Očistěte je ale bez použití vody, hlízy potřebují sucho. Poté brambory umístěte do přepravek a nechte dva až tři týdny na stinném místě při teplotě do 18 °C. Nakonec je uložte do temné suché místnosti (ideálně sklep), kde teplota nepřesáhne 4 °C. Psali jsme také: Tipy, jak zpracovat a k čemu využít nedozrálá rajčata. Nevyhazujte je, pomůže prastarý italský trik.

Zdroj: growfully.com, food52.comzahrada-centrum.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu