Nezapomeňte během podzimu prořezat pivoňky. Zajistíte tak jejich vitalitu a napřesrok pokvetou jako divé

Zahrada 11. října 2021 | 08:10 — Zuzana Procházková
Pěstujete na zahradě pivoňky a plánujete je ponechat přes zimu napospas svému osudu? To je velká chyba. Pivoňky potřebují na podzim důkladně prostřihat a ochránit před mrazy. Díky tomu si přes zimu oddychnou, naberou sílu a na jaře vám pokvetou jako nikdy předtím.
Další 3 fotografie v galerii
Je mnoho druhů pivoněk, které se pěstují v České republice / Pixabay

Pivoňky jsou bezpochyby jedny z nejromantičtějších a nejvoňavějších trvalek, které dokážou zvelebit každou zahradu. V České republice se nejčastěji pěstuje pivoňka lékařská a pivoňka bělokvetá. Poslední dobou se však stávají více a více populární také pivoňky křovité či divoce vypadající pivoňky tenkolisté. Druhů pivoněk je opravdu mnoho. Ať už na zahradě pěstujete jakoukoli, nezapomeňte jí věnovat na podzim důkladnou péči.

Je zřejmé, že druhů pivoněk, které se pěstují v České republice, je skutečně mnoho. Pro podzimní zastřihávání je podstatnou informací to, zda pivoňka, kterou pěstujete, se řadí mezi dřevité, nebo bylinné pivoňky.

Prostřihávání dřevitých pivoněk

Listy dřevitých pivoněk na podzim opadají, takže postačí posbírat suché listy. Na jaře zdřevnatělé výhony znovu obrazí. Pokud však už před zimou pozorujete, že některé výhony jsou suché nebo jinak napadené, pak je odstřihněte.

Prostřihávání bylinných pivoněk

Oproti tomu u bylinných pivoněk se doporučuje listy i výhony ostříhat. Počkejte však, dokud dokonale seschnou, protože jen tak zajistíte, že se živiny budou moci vrátit zpět do hlízovitých kořenů. Co se samotného sestřihávání týká, doporučuje se odstraňovat výhony těsně nad zemí, abyste zabránili napadaní pivoňky houbovými chorobami z půdy.

Ochrana pivoněk před mrazem

Jakmile budete mít pivoňky správně prostříhané, je potřeba přistoupit k jejich ochraně před mrazem. U bylinných pivoněk se doporučuje ochrana zejména první rok po výsadbě, neboť později jsou již mrazuvzdorné. Co se týká dřevitých pivoněk, ty je vhodné ochránit například vrstvou mulčovací kůry. Nikdy však nepoužívejte k ochraně pivoněk jejich vlastní řezané listy. Dále čtěte: Tipy, jak zpracovat a k čemu využít nedozrálá rajčata. Nevyhazujte je, pomůže prastarý italský trik.

Zdroj: theenglishgarden.co.uk, gardeningknowhow.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu