Nastal správný čas na postřik jabloní, který je ochrání před škůdci i chorobami. Z čeho se skládá a jak jej aplikovat

Zahrada 14. října 2021 | 13:59 — Zuzana Procházková
S příchodem prvních mrazíků nastal vhodný čas na provedení podzimního postřiku ovocných stromů, zejména však jabloní. Díky tomu bude strom přes zimu chráněn před škůdci i patogeny, které by mohly dřevinu poškodit. Z čeho se postřik skládá a jak jej aplikovat čtěte dále.
Další 3 fotografie v galerii
Ochraňte ovocné stromy před zimou, aby nebyly poškozeny škůdci / Pixabay

Před zimou je potřeba věnovat ovocným stromům náležitou péči. Ta se však netýká pouze zastřihávání a bělení vápnem. Stromy se musí ošetřit speciálním postřikem, který dřevinu ochrání přes zimu před škůdci a jinými patogeny. Ty by totiž za jiných okolností přímo v rostlinných částech nebo v půdě přezimovaly a napřesrok by byl strom velmi oslabený.

Postřik na stromy z močoviny a síranu

Podzimní ochranný postřik se skládá ze směsi močoviny a síranu železnatého. A proč zrovna tyto dvě složky? Je to z toho důvodu, že močovina je známým minerálním hnojivem. Obsahuje téměř 50 % dusíku, díky čemuž je nejkoncentrovanějším dusíkatým hnojivem. Často je vyráběna ve formě bílých granulí. A nebojte, je bez zápachu a rozpustitelná ve vodě. Co se týká druhé složky podzimního ochranného hnojiva, síranu železnatého, možná jej znáte jako zelenou skalici nebo zelený vitriol. Hojně se používá například k dezinfekci vody nebo pro chemickou ochranu zahradních plodin.

Příprava podzimního postřiku

Na výrobu ochranného postřiku na ovocné stromy budete potřebovat:

  • ½ kila močoviny
  • ½ kila síranu železnatého v práškové formě
  • 10 litrů vody
  • velký kýbl

Samotná příprava není nic složitého. Vodu zahřejte na 70 stupňů Celsia a vysypte do ní síran železnatý. Následně směs míchejte až do úplného rozpuštění síranu. Následně přidejte močovinu a opět promíchejte tak, aby se vše rozpustilo. Poté je postřik hotový. Buď jej můžete aplikovat do láhví s rozprašovačem, nebo do automatického rozprašovače.

Jak postřik aplikovat

Jakmile máte postřik připravený, pusťte se do jeho aplikace. Ta by měla být provedena v období od konce října do poloviny listopadu. Důležité je však počasí. Stromy by se měly postřikovat během suchého a bezvětrného dne a nemělo by mrznout. Ideální teploty jsou okolo 5 stupňů Celsia. Nakonec postřikem ošetřete všechny nadzemní časti stromu a také půdu okolo. Tímto způsobem docílíte nejsilnější ochrany. Dále čtěte: Nezapomeňte během podzimu prořezat pivoňky. Zajistíte tak jejich vitalitu a napřesrok pokvetou jako divé.

Zdroj: gardeningknowhow.com, bydlimeutulne.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu