Zalévání stromů. Mnoho lidí se při této zdánlivě jednoduché činnosti dopouští řady chyb

Zahrada 04. srpna 2020 | 07:35 — Helena Malá
Pokud máte na zahradě vzrostlé stromy a nechcete o ně přijít, je třeba je v létě dostatečně zalévat. Jenže musíte dřevinám dodat vláhu tak, aby jim to skutečně pomohlo. Mnoho lidí se totiž při této zdánlivě jednoduché činnosti dopouští chyb.
Další 3 fotografie v galerii
Stromy je v období sucha třeba zalévat / Pixabay

Někdo dopřává vodu jen ovocným stromům, někdo všem. Ať tak či tak, správně vydatnou zálivkou nic nepokazíte. Aby ale měla závlaha smysl, je třeba ji provést správně. Nalít jednu či dvě konve ke kmeni stromu, totiž nic neřeší.

Méně často, ale vydatně

Množství a četnost zálivky se odvíjí od druhu stromu (příp. podnože), jeho stáří (mladé stromky zalévejte určitě, vzrostlé už něco vydrží, sucho se u nich ale projeví nižší úrodou plodů), druhu půdy (v písčité se vláha neudrží na rozdíl od hlinité či jílovité), na výšce hladiny spodní vody atd.

Stromy není třeba zalévat každý den, stačí se jim v tomto ohledu pověnovat tak jednou až dvakrát za měsíc. Ale pořádně. Vzrostlý strom denně odpaří i několik set litrů vody, takže se nebojte mu klidně dát 200 l i víc. Stromu to rozhodně prospěje víc, než kdybyste k němu každý den vylili konev vody.

Myslete na kořeny

Další častou chybou je, že lidé lijí vodu ke meni nebo maximálně 20 cm od něj. Ani to ale není dobře. Voda se musí dostat ke kořenům, které jsou ovšem dál od kmene. Nejlépe uděláte, když si kolem stromu pomyslně vytvoříte kruh kopírující obvod koruny. Přesně v něm se důležité kořeny nacházejí. Zavlažit je třeba celou tuto plochu.

Pomalu, ale jistě

Snažte se také strom zalévat pomalu. Zahrádkářům se osvědčilo, když z hadice nechají téct slabý pramínek, který ponechají na jednom místě proudit i několik hodin, a pak jej postupně posunují po obvodu koruny. Takto stihne vláha vsáknout do půdy a nebude se zbytečně odpařovat.

Mulč pomůže udržet vláhu

Vašim stromům také v horkém a suchém létě pomůže, když zajistíte, aby se voda u stromu co nejdéle udržela. To perfektně zvládne obstarat mulč. Použít můžete třeba vrstvu slámy, ale i posečenou trávu. Díky tomu se minimalizuje odpar vody a strom závlahu maximálně využije. O letním řezu ovocných stromů jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu