Různé zóny žádají různé rohože. Jsou důležitou součástí domů i bytů, chrání podlahy před poškozením

Dům 19. listopadu 2020 | 14:26 — Helena Malá
Rohožky neplní jen estetickou funkci, jejich havní úkol je ryze praktický. Díky nim se zachytí nečistoty z bot, které byste jinak roznesli po interiéru. Pokud výběr rohožky nepodceníte a vyberete správnou, snížíte tím riziko poškození podlahy.
Další 3 fotografie v galerii
Rohožky jsou velmi praktické / Depositphotos

Rohožky lze pořídit v nejrůznějších designech, ale podřizovat nákup čisticí zóny jen vzhledu, se rozhodně nevyplatí. Protože pokud neplní rohožka správnou funkci, riskujete dokonce své zdraví. Rohožka totiž zachytí nejen špínu, ale i vlhkost. Díky tomu eliminujete riziko uklouznutí, které může mít i hodně vážné následky.

Musíte si také uvědomit, že jen pořízení samotné rohože opravdu nestačí. Aby vše fungovalo, jak má, vyžaduje to i vaši invenci. Je třeba se naučit rohožku využívat, tedy boty si o ni skutečně čistit. Když po rohožce jen projdete, razantně tím její čisticí schopnost omezíte.

Různé zóny žádají různé rohože

Nejlépe budou rohože fungovat komplexně. To znamená, že do každé čisticí zóny dáte nejvhodnější typ rohože.

Venkovní rohožky

Pokud je to možné, dejte před vchod do domu či bytu takzvanou venkovní rohožku. Nejčastěji je gumová či kovová, ale k dostání je i v dřevěném provedení. Tyto rohože mají za úkol zachytit tu největší špínu, jako je bahno, písek či různé kamínky zaseknuté v podrážkách bot. V zimě pak venkovní rohože zbaví sněhu a vody. Řada lidí venkovní rohožky podceňuje, přitom díky nim nanesete do interiéru podstatně méně nečistot.

Vnitřní rohožky

Další zónou, která slouží k pečlivějšímu očištění vaší obuvi, představují vnitřní rohože. Mají za úkol dočistit a zachytit zbytek špíny na botě. Jsou obvykle k dostání v podobě různých textilních rohožek, dobré jsou i odolné rohožky z kokosu nebo kartáčové rohožky. Vnitřní rohožky dokážou podrážky bot kvalitně otřít do sucha.

Vnitřní rohožku si můžete dát před vchodové dveře, ale klidně i za ně. Můžete mít i dvě - jednu před dveřmi a druhou za dveřmi. Do chodby či předsíně je pak vhodné dát také odkapávač na boty, který oceníte nejen během podzimních plískanic nebo v zimě, ale kdykoliv za deštivého počasí. Praktický gumový koberec či rohožku si můžete vyrobit i sami, třeba ze staré zahradní hadice.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu