Jak si uchovat nadbytek ořechů. Výborné je zavařování
Pokud jste si při letošní sklizni vlašských ořechů udělali opravdu velkou zásobu a máte obavu, aby vám nežlukly, nedostali se do nich moli nebo je nenapadla plíseň, můžete si je zavařit podle našeho receptu.
Nejprve ořechy dobře vysušte
Máte-li ořechy z obchodu, s největší pravděpodobností jsou již vyschlé a určené k vyloupání. Pokud jste je však nasbírali vlastníma rukama, důkladně je proberte a nechte dokonale proschnout. Nejlepší je rozmístit je na plátno nebo síto v jedné řadě a v teple a suchu nechat schnout. To může trvat i několik týdnů. Že je ořech správně vyschlý poznáte tak, že jej promnete v dlaních a bude jakoby šustit.
Po vyloupnutí nechte doschnout
Pro jistotu můžete nechat vyloupané ořechy ještě pár dní proschnout, abyste se ujistili, že nebudete skladovat vlhké ořechy. Ořechy se dají skladovat i ve skořápce, ovšem bez ní jsou vždy připraveny k okamžitému použití a nezabírají tolik místa. Vždy vybírejte pouze kvalitní ořechy. Plesnivé, zapáchající, s pavučinkami či zelenou plísní nelítostně vyhoďte.
Klasický způsob zavařování
Možná jste zvyklí zavařovat meruňky, jahody, borůvky, ostružiny nebo třeba i okurky a rajčata. Ale ořechy? Přitom mnoho lidí si tuto metodu chválí a je s ní nadmíru spokojeno. Dokonce nemusíte mít se zavařováním ani zkušenosti, je to opravdu velmi jednoduché.
- Zavařovací sklenice vysterilizujte a důkladně vysušte.
- Do suchých sklenic vložte suché ořechy.
- Sklenice zavíčkujte.
- Na spodek velkého hrnce položte utěrku a na ni sklenice s ořechy.
- Podlijte vodou, přiklopte poklicí, nechte ohřát a sterilujte na 80 °C asi 20 minut.
- Sklenice vyndejte, otřete do sucha a převraťte víčkem vzhůru.
- Zakryjte a nechte důkladně vychladnout na dece.
- Skladujte v temné spíži.
Zavařování v mikrovlnné troubě
Ještě jednodušší způsob zavařování je v mikrovlnné troubě. Postup je zpočátku stejný. I v tomto případě je nutné vyvařit a vysušit zavařovací sklenice, vložit do nich ořechy, ovšem dál už je to jiné. Otevřené sklenice vložte do mikrovlnné trouby zhruba na tři minuty. Sklenice vyndejte, ihned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Dle zkušeností vydrží takto zavařené ořechy i několik let.
Tímto způsobem jdou samozřejmě uchovat i další ořechy, jako například lískové ořechy či mandle. Psali jsme také: Rakytník je přírodní vitaminová bomba. Připravte si z něj med, šťávu nebo marmeládu.