Nedávejte svým psím mazlíčkům ryby. Ani na Štědrý večer, ani nikdy jindy

Mazlíčci 24. prosince 2020 | 11:37 — Klára Sanders
Specifické rybí aroma je pro psy neskutečným lákadlem. A i když byste jim chtěli na Štědrý den dopřát něco speciálního, rybu jim opravdu nedávejte. Stačí totiž jedna rybí kost a můžete jet rovnou na veterinu.
Další 3 fotografie v galerii
Nedejte se zlákat psím žebráním / Pixabay

Ve většině rodin je pes jedním ze členů rodiny a spousta lidí mu chce dát to nejlepší. U vánočního stolu ale myslete na to, že přílišná láska by vašemu miláčkovi mohla v tomto případě ublížit. Pokud mu budete chtít dát rybu stejně jako celé rodině, mohl by na to doplatit.

Ať nemusíte k veterináři

Psovi totiž může udělat kost z ryby stejné problémy jako člověku. Rozdíl je však v tom, že zatímco lidé si rybu od kostí oberou, pes se na ni vrhne a ve mžiku ji má v sobě. Místo rozbalování dárků by vás pak mohla čekat cesta k veterináři.

I když mají psi rádi kosti, buďte obezřetní i u těch vařených. Během kousání se totiž mohou rozlomit tak, že potom ostré a tvrdé hrany zvířeti způsobí zranění v některé části trávicího ústrojí, což můte vést ke komplikacím.

Pes není vysavač zbytků

Někteří majitelé mají psa namísto vysavače, protože posbírá všechno spadlé jídlo od stolu. Potom sežere i zbytky, ale také to není dobře. Pozor si musíte dát na kořeněná jídla, která by mu mohla způsobit komplikace. Podobný princip platí i o nedojezeném jídle ze stolu. Ne všechna jídla mu svědčí, takže nerazte heslo, že zbytky se dají psovi. Nesmíte podlehnout ani jeho smutným psím očím.

Hrozí také, že ho pak překrmíte. Přitom každé plemeno má standardní váhu, podle níž by se měli psi pravidelně krmit odpovídajícím množstvím žrádla. Když mu budete dávat víc, logicky půjde váha nahoru a z toho budou plynout zdravotní problémy.

Pozor na sladké, především na čokoládu

Pokud máte malého psa, dejte si pozor na krmení čokoládou. Už se několikrát stalo, že někteří psi měli kvůli oblíbené sladkosti člověka velké problémy. Ideální není ani velké množství piškotů, ke kterým lidé často sahají. Důležitá je vyvážená strava, v níž budou vitaminy, bílkoviny a minerály. Převažovat by mělo maso. Určitě čtyřnohému parťákovi nedávejte horké jídlo, anebo naopak příliš studené. Psali jsme také: Pokud máte psa na zahradě, nezapomeňte mu na zimu dobře zateplit boudu

Témata: pes, ryba, piškoty, čokoláda
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu