Vypěstujte si petržel ze semínka na parapetu. Není na tom nic složitého a budete mít nekonečné zásoby

Dům 23. listopadu 2021 | 11:02 — Zuzana Procházková
Čerstvé bylinky jsou nenahraditelné. Mají dokonale svěží chuť, obsahují mnoho cenných látek a i z toho nejobyčejnějšího jídla dokážou vykouzlit pokrm jako z restaurace. Kdo by tedy nechtěl mít zásoby bylinek i přes zimu? Poradíme vám, jak si jednoduše vypěstovat petržel ze semínka na parapetu.
Další 3 fotografie v galerii
Petržel je rostlinou, kterou si můžete pěstovat po celý rok / Depositphotos

Petržel zahradní (latinsky Petroselinum crispum) je jednou z nejčastěji pěstovaných rostlin na českých zahradách. Je oblíbená pro svůj kořen i nať. Pochází z oblasti Středomoří a vyznačuje se specifickou pronikavou vůní a nasládlou chutí. Petržel je nedílnou součástí mnoha tradičních českých jídel, neobejde se bez ní například svíčková. Při správném pěstování je bohatá na minerály jako vápník, hořčík a draslík. Z vitaminů pak obsahuje zejména vitamin C a provitamin A.

Jakou petržel vybrat

Pro pěstování v truhlíku na okenním parapetu vybírejte ideálně petržel hladkou, ne tu kadeřavou. Je to z toho důvodu, že hladká petržel je na pěstování mnohem méně náročná a v domácích podmínkách prosperuje lépe.

Podmínky pro pěstování petržele

Petrželi svědčí kyprá výživná zemina ideálně se směsí kompostu, která je dostatečně vlhká. Vlhkost je stěžejní. Stejně tak potřebuje ke správnému růstu světlo, ve stínu by vám přes zimu nemusela vyrůst. Největším rizikem při domácím pěstování petržele bývá topení. To způsobuje, že se truhlík rychle vysušuje. A vysychá tak i kořenový bal, což petrželi vůbec nesvědčí a může vám uhynout. Také ji nevystavujte přílišnému průvanu.

Jak připravit semínka na výsev

Semínka petržele snáší dobře chlad, a proto si misky pro výsev klidně můžete uložit někam do chladu. Před samotným výsevem je třeba zhruba na půl až celý den namočte do vody, díky čemuž začnou rychleji klíčit. Poté si připravte květináčky nebo truhlík, nasypte do nich hlínu obohacenou o kompost a udělejte 1 až 3 cm hluboké řády. Do nich nasypte namáčená semínka a zahrňte zeminou. Nijak neudusávejte a nechte vyklíčit.

První sklizeň už za 15 dní

První maličké rostlinky se většinou objeví za 15 až 20 dní. Poté je potřeba řádky vyjednotit tak, aby mezi jednotlivými rostlinkami byla zhruba 3 cm mezera. Nyní už můžete začít sklízet. Dejte si však pozor na to, abyste při sklízení nevytrhli celou rostlinku, proto si vždy berte nůžky. Také nezapomeňte pravidelně zalévat, aby půda nikdy nevyschla. Dále čtěte: Je nejvyšší čas ochránit před zimou kanadskou borůvku. Nezapomeňte na tuto důležitou věc.

Zdroj: gardeningknowhow.com, thespruce.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu