Výborný recept na langoše s jogurtem. Za pár minut budete mít skvělou večeři pro celou rodinu

Recepty 15. ledna 2022 | 15:38 — Zuzana Procházková
Jestliže patříte mezi milovníky langošů a nemůžete si je příležitostně odpustit, pak rozhodně vyzkoušejte tuto jejich rychlou a odlehčenou verzi s jogurtem. Není na tom nic složitého a můžete tak potěšit něčím novým celou vaši rodinu.
Další 3 fotografie v galerii
Langoše jsou díky jogurtu odlehčenější / Depositphotos

O původu langošů se dosti spekuluje. Říká se, že to byli Turkové, kteří si je s oblibou připravovali v dobách jejich nadvlády. Vycházeli však z tradic dávných předků Římské říše. Co se týká pojmenování, to langoš však s jistotou získal v Maďarsku, a to to podle slova láng, což je v překladu plamen. Dříve se totiž langoše pekly v blízkosti ohně, a to ze zbytků chlebového těsta. Jednalo se o vydatnou snídani pro celou rodinu. Později se langoše začaly smažit a nahradili smažené bramborové placky tak, jak je známe nyní.

V dnešní době jsou langoše velmi oblíbenou pochoutkou, přičemž jsou vyráběny z obyčejného kynutého těsta smaženého v tuku. Na usmažený langoš se poté nejčastěji servíruje česnek, sýr, šunka a kečup. Tato specialita prodávaná ve venkovních stáncích na koupalištích nebo například na trzích je však poměrně velkou kalorickou bombou. Navíc kvalita a čerstvost tuku, ve kterém jsou langoše ve stáncích smažené, je na pováženou. Pokud je však zbožňujete, nemusíte se jich vzdávat. Vyrobte si je sami.

Langoš jako maďarská pizza

Možná jste někde zaslechli, že se langošům přezdívá také maďarská pizza. Je to z toho důvodu, že jsou v Maďarsku natolik populární, že se jich dělá nespočet variací. Langoše v Maďarsku zbožňují jak děti, tak dospělí. Lze si na nich pochutnat jak v teplé, tak ve studené podobě, například s česnekem, zakysanou smetanou, klobásou, zeleninou nebo dokonce nasladko s džemem či marmeládou.

Suroviny na rychlé jogurtové langoše

Na výrobu lahodných langošů z jogurtového těsta budete potřebovat následující suroviny:

  • 1 kelímek bílého tučného jogurtu
  • 2 kelímky polohrubé mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • olej na smažení

Pokud se budete chtít vydat klasikou, pak si připravte na potření langoše:

  • nastrouhaný sýr
  • česnek
  • kečup

Postup přípravy jogurtových langošů

V dostatečně velké míse smíchejte jogurt a mouku. Poté přidejte jedlou sodu a špetku soli. Všechny suroviny pečlivě smíchejte v nelepivé husté těsto. To nechte zhruba 5 minut odležet. Nakonec jej rozválejte na plát. V mezičase rozehřejte v pánvi olej. Z plátu vykrajujte kolečka požadované velikosti (například okrajem sklenice nebo misky) a smažte je na oleji z obou stran dozlatova. Jakmile budou langoše hotové, nechte je okapat na papírovém ubrousku. Podávejte ještě teplé a potřené lisovaným česnekem, kečupem a posypané sýrem. Dále čtěte: Naučte se připravit čočku tak, aby nenadýmala. Většina lidí ji vaří špatně.

Zdroj: nosalty.hu, toprecepty.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu