Udělejte si smažený sýr z hrnku podle receptu Ládi Hrušky. Je tak dobrý, že už nikdy nebudete chtít jiný

Recepty 14. ledna 2022 | 11:28 — Zuzana Procházková
Smažený sýr, lidově smažák, je v dnešní době velmi populárním jídlem a téměř každá česká hospoda jej má na svém stálém menu. Až na něj příště dostanete chuť, udělejte si ho doma. Není na tom nic složitého, a navíc tento recept smažáku v hrnku podle Ládi Hrušky vás doslova nadchne.
Další 3 fotografie v galerii
Smažený sýr s hranolkami je oblíbenou pochoutkou dětí i dospělých / Depositphotos

Mnozí se domnívají, že smažený sýr pochází z našich končin. To však není tak úplně pravda. Dle experta na tuzemskou i světovou gastronomii Michaela Klímy je původ smaženého sýra dosud nevyluštěnou hádankou. Je si však jistý, že smažený sýr existoval už dokonce ve středověku.

Co je však zajímavé, je to, že první zmínka o smaženém sýru na území České republiky pochází až z roku 1936, kdy figuroval na jídelním lístku restaurace Šroubek. Od té chvíle se však tradiční smažený sýr začal objevovat v dalších a dalších restauracích, čímž postupně pronikl i do české kuchyně.

Smažený sýr jednou za čas

O smaženém sýru se moc dobře ví, že nejde o moc zdravé jídlo. Samozřejmě pokud si zakoupíte málo tučný sýr, obalíte jej v trojobalu a dáte péci do trouby, pak se jedná úplně o něco jiného. Smažené sýry, které si můžete zakoupit ve stánku nebo v restauraci, jsou však smažené a sýr obsahuje nejčastěji 45 % tuku.

Pokud si jej dopřejete jednou za čas, nic se nedělej. Dejte si však pozor na častou konzumaci, neboť je smažený sýr velmi kalorický a náročný na trávení.

Recept na smažený sýr z hrnku

Na přípravu smažáku z hrnku podle Ládi Hrušky si připravte následující suroviny:

  • 100 g sýra
  • 100 g strouhanky
  • 1 ks vejce
  • máslo na vymazání

Jako přílohu volte ideálně lehký salátek nebo například vařené brambory posypané čerstvou pažitkou.

Postup přípravy

V první řadě nastrouhejte nahrubo sýr a rozšlehejte v misce vejce. Následně si vezměte nějaký široký hrnek, případně misku, vymažte ho máslem a vysypte bohatě strouhankou. Do hrnku nyní dejte polovinu nastrouhaného sýra, poté vlijte rozšlehané vajíčko a přidejte zbytek sýra. Nakonec zasypte strouhankou.

Hrnek vložte do mikrovlnné trouby na nejvyšší stupeň po dobu 5 minut, poté vyndejte z mikrovlnky a nechte minutu až dvě dojít. Sýr vyklopte na talíř a máte hotovo. Dobrou chuť. Dále čtěte: Naučte se připravit čočku tak, aby nenadýmala. Většina lidí ji vaří špatně.

Zdroj: vitalia.cz, recepty.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu