Pravé italské špagety carbonara. Nešizené a bez smetany
Špagety carbonara jsou jistě jedním z nejčastěji falšovaným receptům po celém světě. Možná jste někdy už jedli špagety carbonara s cibulí, smetanou, šunkou nebo dokonce obyčejnou uzenou slaninou. Vajíčka se v mnoha nepravých receptech přidávají i s bílkem a tradiční sýr pecorino romano se zase nahrazuje obyčejným parmazánem. To není zdaleka vše.
Pravé špagenty carbonara
Přitom tradiční italský recept na špagety carbonara je složen z několika málo surovin, u kterých se dbá v první řadě na kvalitu. Jedná se o špagety, slaninu, žloutky, sýr, vodu z těstovin, pepř a sůl. Rozhodně je potřeba dávat pozor na sůl, neboť se může stát, že pokrm velmi rychle přesolíte. Proto je zapotřebí slaninu i sýr ochutnat předem.
Suroviny na prvé italské špagety carbonara
Na přípravu dvou porcí tohoto lahodného pokrmu budete potřebovat následující suroviny:
- 160 g kvalitních špaget
- 60 g nakrájené neuzené slaniny guanciale nebo pancetta
- 2 velké vaječné žloutky
- 25 g sýru pecorino romano
- 3 až 5 polévkových lžic vody z těstovin
- čerstvě namletý pepř a sůl
Postup přípravy
Nejprve odstraňte ze slaniny tuhou kůži na okrajích, a poté ji nakrájejte na špalíčky, které by měly být zhruba 1 cm dlouhé a 5 mm široké. Poté uvařte špagety dle návodu v mírně osolené vodě. Na rozehřátou pánev přidejte slaninu a opékejte na mírném stupni do zlatova. V mezičase nastrouhejte sýr a rozšlehejte vidličkou žloutky v mističce. Jednu lžíci sýru si uschovejte bokem a zbytek přidejte ke žloutkům. Promíchejte.
Jakmile budou špagety uvařené a slanina vypečená, tak vložte špagety do pánve ke slanině a přidejte zhruba 3 lžíce vody z těstovin. Nechte minutu prohřát a následně přilijte žloutkový krém se sýrem. Jemně nechte obalit všechny těstoviny v krému a dávejte pozor, aby se vajíčka nesrazila. Stačí necelá minuta. Ihned podávejte posypané sýrem a čerstvě namletým pepřem. Dále čtěte: Připravte si vynikající a nadýchanou domácí pizzu, po které se jen zapráší.
Zdroj: recipesfromitaly.com, tavolartegusto.it, apetitonline.cz.