Jak zaručeně předejít praskání rajčat. Trik spočívá v kombinaci mulčovací kůry a správné závlahy

Zahrada 27. srpna 2022 | 08:03 — Zuzana Procházková
S popraskanými rajčaty se setkal jistě každý zahrádkář. Popraskané plody však nejsou na chuti horší, problém spočívá v tom, že jsou mnohem náchylnější k napadení různými chorobami či škůdci. V tomto článku vám proto prozradíme, jak praskání rajčat zaručeně předcházet.
Další 3 fotografie v galerii
Rajčata obvykle praskají po vydatných a dlouhotrvajících deštích / Depositphotos

Rajče jedlé (Solanum lycopersicum) jinak také lilek rajče je trvalka bylinného charakteru, která patří do čeledi liliovitých. Pěstovaná je jako jednoletka, přičemž pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Jelikož plody této rostliny byly původně označovány jako rajské jablíčko, tak stále existují spekulace o tom, zda se jedná o ovoce či zeleninu. Pěstování rajčat není nikterak náročné a v našich podmínkám se jim velmi daří. Jedna z věcí, na kterou byste si však měli dát pozor, je praskání rajčat zejména po deštích.

Příčiny praskání rajčat

Dle specialisty zahradnictví, Jana Zahradníka, patří mezi nejčastější příčiny praskání rajčat „silný přísun vláhy po delším období sucha (nepravidelná závlaha, náhlý déšť), dlouhodobě deštivé počasí, expozice plodů přímému slunci a zaštipování bočních výhonů, které způsobuje vyšší citlivost k praskání plodů u tyčkových rajčat v porovnání s keříčkovými a divokými.“

Jak předcházet praskání rajčat

Praskání rajčat lze však výrazně snížit či mu naprosto předcházet. Stačí dodržovat několik základních pravidel. Nejdůležitější je dbát na pravidelnou zálivku, a to v tom smyslu, abyste redukovali výrazné výkyvy půdní vláhy. Během toho však musíte také přihlížet k počasí, a podle něj zálivku upravovat. Pakliže trvají vydatné deště, pak se zcela úplně praskání rajčat vyhnout nelze. Můžete však udělat pár opatření, která praskání minimalizují. Jedná se o trik s mulčovací kůrou.

Mulčovací kůra

Jak již bylo řečeno, pakliže vám dozrávají rajčata a zrovna bude ustavičně několik dnů pršet, tak se téměř s jistotou praskání rajčat nevyhnete. Dopady lze však snížit pomocí mulčovací kůry. Jan Zahradník pro Magazinplus.cz vysvětluje, všem tento trik spočívá. „Přidáním mulčovací kůry k rajčatům zajistíte vyrovnání vláhy v půdě. Tím pádem nebude docházet k šokům a rostlina bude mít stále adekvátní přísun vody. Mulčujte ideálně dřevěnou štěpkou, slámou, suchými listy nebo čerstvě posečenou trávou.“

Pravidelně sklízejte

Dalším tipem je pravidelné sklízení rajčat. Pokud víte, že mají přijít silné bouřky a vydatné deště, tak je na místě posbírat všechny zralé i téměř zralé plody. Ty vám totiž bez problémů na světlém místě, např. za oknem zanedlouho dojdou. Je to rozhodně lepší řešení, než je nechat na dešti, kde vám s jistotou více či méně popraskají.

Jak zpracovat popraskaná rajčata

Už na začátku bylo řečeno, že popraskaná rajčata rozhodně nevyhazujte. Jsou stejně tak sladká, šťavnatá a voňavá jako jakékoli jiné rajče. Jediným problém u popraskaných rajčat je to, že jsou více náchylná na napadení různými chorobami a škůdci. Proto popraskaná rajčata ihned sklízejte, umístěte do ledničky, a poté co nejrychleji zpracujte. Dále čtěte: Častým problémem nedozrávání rajčat je přemíra dusíku v půdě. Jak urychlit zrání a zároveň zajistit jejich lepší chuť i vůni.

Autorský článek, další zdroj: bhg.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...