Vypěstujte si doma vlastní exotickou rostlinu. Avokádo
Pěstováním avokáda není žádná věda. A hlavně tím potěšíte zvláště děti. Jednak vám při tom mohou asistovat a navíc sledovat všechny vývojové fáze rostliny. Je to taková názorná pěstitelská pomůcka. Navíc není nad to si doma vytvořit pomazánku ze svého vlastního výpěstku.
Pěstování z pecky
Tento způsob pěstování nepatří mezi zrovna ty tradiční, ale o to více je zajímavý. Ze začátku potřebujete pouze pecku ze zralého avokáda, špejle a sklenici s vodou.
Klíčení ve sklenici
Nejprve si oddělte pecku od dužniny a dobře ji očistěte, jinak by zbytky zahnívaly. Pamatujte si, která je spodní část. Obvykle bývá širší. Tu totiž budete dávat do vody. Z pecky můžete odstranit svrchní hnědou slupku, ale nemusíte.
Výhoda tohoto postupu je v tom, že se při zapichování párátek vyhnete prasklině v pecce, podél které se bude při klíčení postupně otevírat. Do spodní části vsuňte tři párátka nebo špejle a pecku zaklesněte za okraj sklenice s vodou. Plochý konec pecky by se měl dotýkat hladiny vody ve sklenici. Vodu ve sklenici doplňujte postupně tak, aby byla pecka stále v kontaktu s vodou. Po dvou až osmi týdnech vám pecka začne klíčit. Pořád doplňujte vodu, aby vám hlavní kořen neodumřel. Kořen postupně začne sílit a nahoře začne růst výhonek. Když bude mít alespoň 15 centimetrů je čas použít květináč.
Včas přesaďte
Květináč asi o průměru 9 cm naplňte substrátem pro množení nebo výsev. Z výhonku později odstřihněte zhruba půlku, čímž podpoříte růst, a pecku zasaďte do zeminy, ale jenom z jedné třetiny. Dvě třetiny musí zůstat nad zemí. Jakmile povyroste, přesaďte avokádo do většího květináče. Při přesazování nechte kořenový bal nedotčený. Z rostliny pravidelně odstřihujte vrch, aby vám rostla do šířky a ne do výšky.
Rostlině dopřejte světlé místo bez přímého slunce. Půda musí být vlhká, ale pozor - s vodou to nepřehánějte. V zimě množství vody výrazně omezte. Po pár letech však doroste do pohledného keříku či malého stromku a po 5 až 8 letech může dokonce i plodit. A pak si z avokáda můžete udělat třeba skvělou zdravou zrmzlinu. Postup ne její výrobu jsme psali zde.