Nechte se inspirovat originálním využitím burčáku
Při koupi burčáku je důležité zjistit jeho stáří, přičemž by nemělo přesáhnout tři dny. Zajímat byste se měli také o původ hroznů – třebaže označení „burčák“ může nést jen mok vyrobený z hroznů, jejichž původ pochází z České republiky, k dostání jsou i burčáky z maďarských hroznů. Pokud je burčák příliš sladký, je pravděpodobně mladý. V tomto raném stadiu neobsahuje téměř žádný alkohol.
Skladování nepodceňujte
Když se ušlechtilé kvasinky pořádně probudí k životu, je to ta pravá bouře. Právě to je také důvod, proč bychom burčák neměli uchovávat v zavřených lahvích. Plyn, který tvoří množící se kvasinky, může lahev jednoduše roztrhnout. Explozi se vyvarujete neustálým odpouštěním vznikajícího CO2. V tuto chvíli má mok asi 4 % alkoholu a většině lidem chutná nejvíce. Usazeniny, tvořící se na dně a stěnách, nejsou nijak na škodu.
Netradiční využití najde také v kuchyni
Burčák je vyhlášenou specialitou, jehož sezona vrcholí přelomem léta a podzimu, kdy na něj lze narazit v každé vinárně a byla by škoda nevyužít jeho přednosti také při vaření či pečení. Tím, že burčák obsahuje aktivní bublinky oxidu uhličitého, může skvěle posloužit i místo kypřícího prášku do nejrůznějších těst pro přípravu moučníků a bábovek. Vyzkoušejte třeba banánovo ořechovou bábovku, jejíž recept jsme psali zde. Na jeho další použití přidáváme několik tipů:
Burčákový dip
Burčák dochuťte vinným octem a kořením – ideálně kardamomem, zázvorem nebo skořicí. Může se do něj přimíchat i zkaramelizovaná glazovaná šalotka.
Burčáková zmrzlina
Burčák dochutíte trochou citronové šťávy a smícháte se sněhem z vaječných bílků. Směs mírně naředíte vodou, promícháte a necháte ve formách nebo miskách zamrazit. Podáváte samostatně nebo s ovocem.
Vepřová pečeně
Plátky vepřového masa nakrájejte na plátky, jemně je naklepejte, osolte a opepřete. Na oleji si připravte cibulový základ, pak na něm z obou stran osmahněte plátky masa a nechejte je dusit. Přibližně v polovině dušení přilijete burčák… Výsledná sladkokyselá chuť je opravdu velmi lahodná.
Krémový dezert z burčáku
V burčáku rozmícháte vanilkový pudink, směs ještě mírně naředíte mlékem, vše povaříte a promícháte s kousky ovoce podle vlastního výběru, vše dochutíte skořicí a cukrem.