Jak správně pečovat o dřevěné nádobí a náčiní, aby vám vydrželo dlouhá léta
Dřevo je skvělý materiál, ale nemá se rádo s vodou. I když je kuchyňské náčiní či nádobí vyrobené ze dřeva patřičně povrchově upraveno, dlouhodobé zanedbávání péče by mohlo vést k jeho zničení.
Zapomeňte na myčku
I když bývá občas u dřevěného náčiní či nádobí uvedeno, že je vhodné do myčky, raději na ni zapomeňte a umývejte je v ruce. Agresivní čisticí prostředky a soli, dlouhodobé působení horké vody a páry může časem vést k poškození dřevěných částí nebo celého výrobku. Objevit se mohou praskliny, prkýnka se kroutí a prohýbají.
Myjte ručně stručně
Dřevěné nádobí a náčiní vám může sloužit velmi dlouho, pokud budete dodržovat několik základních pravidel. Nenechávejte dřevěné nádobí, příbory s dřevěnými násadami nebo prkýnka odmáčet nebo odložené v dřezu. Nejlepší je, pokud je ihned umyjete. Stačí horká voda a trocha běžného čisticího prostředku. Poté opláchněte studenou vodou a pokud možno ihned osušte utěrkou, případně i papírovými utěrkami.
Když dřevo nevoní
Může se stát, především u prkýnek, že po nějaké době nebo po krájení něčeho aromatického mohou zůstat i po mytí nepříjemně cítit. V tom případě stačí sáhnout po kuchyňském všeumělovi – octu. Povrch lehce přetřete octovým roztokem, nechejte chvíli působit a opláchněte čistou vodou. Pokud zápach nezmizí, zopakujte octovou očistu, tentokrát se silnější koncentrací. Podobnou službu poskytne také citronová šťáva.
Jak pečovat o dřevěné náčiní
Občas je vhodné dřevěnému nádobí poskytnout olejovou péči. Stačí několik kapek běžného stolního oleje, které si rozetřete v dlaních a promnete všechny dřevěné násady, prkénka a vše ostatní. Po chvíli působení setřete přebytečný olej papírovými utěrkami. A až budete mít po proceduře, přečtěte si také, jak vrátit lesk zašlým příborům.