Co dělat, když vám slepice přestanou snášet vajíčka

Mazlíčci 06. listopadu 2021 | 19:02 — Anna Novotná
Chov slepic roste na oblibě. Stojí za tím nejen zvyšující se ceny vajec, ale třeba i touha po novém koníčku. Občas se ale i profesionálovi může stát, že mu slepice přestanou snášet. Příčin může být hned několik. Stačí přijít na tu správnou a řešení se samo nabídne.
Další 4 fotografie v galerii
Dobře opečovávané slepice snáší dost vajíček / Depositphotos

Slepice jsou živí tvorové a mají své potřeby. Někdy může stačit i zdánlivá maličkost a snůška nebude taková, na jakou jste zvyklí. Může stačit vyčistit kurník nebo slepicím zvětšit výběh. Na vině však může být i onemocnění. Podívejte se na nejčastější příčiny, proč slepice přestávají snášet.

Stresové situace

Stejně jako lidé i slepice reagují na stres. Ten může být vyvolán mnoha faktory, například když se k jejich výběhu dostane štěkající pes. Pokud se tato situace opakuje často, zřejmě to bude jedna z příčin nižší snůšky. Velkým stresorem jsou také kuny, které mohou proniknout do kurníku. Zkontrolujte proto plot a dveře, zda někde nejsou díry, kterými by se případní záškodníci mohli dostat dovnitř.

Nevhodné krmivo

Základním předpokladem správné péče o slepice je zvolit vhodné a také kvalitní krmivo. Je nutné brát v potaz věk zvířete, zda mají přístup k přírodní stravě a mnoho dalších faktorů. Například zbytky jídla jsou naprosto nevhodné na zkrmení. Obsahují příliš mnoho soli, tuku a koření. Ohledně krmiva je vždy dobré poradit se s odborníkem. Slabá snůška může být zapříčiněna právě nesprávnou stravou.

Absence vitaminů a minerálních látek

Především v zimním období je důležité zajistit slepicím kvalitní zdroj bílkovin a stopových prvků, které si nemohou zajistit samy. Na trhu je celá řada přípravků, a to jak ve formě prášku rozpustného ve vodě, tak v tekuté formě. Důležité je také zajistit stále čistou napáječku a pravidelnou výměnu vody, aby byla stále čerstvá. V zimě je také důležité kontrolovat, zda voda nezamrzá.

Podezření na onemocnění

Jestliže se vám zdá, že slepice nejsou z jakéhokoliv důvodu v kondici, bude lepší se poradit s veterinářem, který může provést rozbory a zjistit, co by je mohlo trápit. Vyšetření není radno podceňovat, protože by se případná nemoc mohla rozšířit a vést k velkým škodám. Čtěte také: Zinek skutečně pomáhá při nachlazení, má to ale jeden háček.

Stáří slepic

Každý druh slepic má jinou délku snůšky. Od některých se vajíček dočkáte běžně i po deseti letech. Věk slepic je proto také jedním z faktorů, který může stát za nižším výnosem.

Zdroj: Old Farmer’s Almanac.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu