Pravé italské špagety carbonara. Nešizené a bez smetany

Recepty 07. května 2022 | 11:13 — Zuzana Procházková
Špagety carbonara jsou tradičním italským pokrmem, který se stal brzy populární po celém světě. Lahodná neotřelá chuť špaget obalených v omáčce ze žloutků a tvrdého nastrouhaného sýra, doplněné o kousky voňavé slaniny, je zkrátka vynikající. Připravte si je také a potěšte rodinu či blízké. Recept je opravdu velmi jednoduchý.
Další 4 fotografie v galerii
Připravit pravé italské špagety carbonara je jednodušší, než si myslíte / Depositphotos

Špagety carbonara jsou jistě jedním z nejčastěji falšovaným receptům po celém světě. Možná jste někdy už jedli špagety carbonara s cibulí, smetanou, šunkou nebo dokonce obyčejnou uzenou slaninou. Vajíčka se v mnoha nepravých receptech přidávají i s bílkem a tradiční sýr pecorino romano se zase nahrazuje obyčejným parmazánem. To není zdaleka vše.

Pravé špagenty carbonara

Přitom tradiční italský recept na špagety carbonara je složen z několika málo surovin, u kterých se dbá v první řadě na kvalitu. Jedná se o špagety, slaninu, žloutky, sýr, vodu z těstovin, pepř a sůl. Rozhodně je potřeba dávat pozor na sůl, neboť se může stát, že pokrm velmi rychle přesolíte. Proto je zapotřebí slaninu i sýr ochutnat předem.

Suroviny na prvé italské špagety carbonara

Na přípravu dvou porcí tohoto lahodného pokrmu budete potřebovat následující suroviny:

  • 160 g kvalitních špaget
  • 60 g nakrájené neuzené slaniny guanciale nebo pancetta
  • 2 velké vaječné žloutky
  • 25 g sýru pecorino romano
  • 3 až 5 polévkových lžic vody z těstovin
  • čerstvě namletý pepř a sůl

Postup přípravy

Nejprve odstraňte ze slaniny tuhou kůži na okrajích, a poté ji nakrájejte na špalíčky, které by měly být zhruba 1 cm dlouhé a 5 mm široké. Poté uvařte špagety dle návodu v mírně osolené vodě. Na rozehřátou pánev přidejte slaninu a opékejte na mírném stupni do zlatova. V mezičase nastrouhejte sýr a rozšlehejte vidličkou žloutky v mističce. Jednu lžíci sýru si uschovejte bokem a zbytek přidejte ke žloutkům. Promíchejte.

Jakmile budou špagety uvařené a slanina vypečená, tak vložte špagety do pánve ke slanině a přidejte zhruba 3 lžíce vody z těstovin. Nechte minutu prohřát a následně přilijte žloutkový krém se sýrem. Jemně nechte obalit všechny těstoviny v krému a dávejte pozor, aby se vajíčka nesrazila. Stačí necelá minuta. Ihned podávejte posypané sýrem a čerstvě namletým pepřem. Dále čtěte: Připravte si vynikající a nadýchanou domácí pizzu, po které se jen zapráší.

Zdroj: recipesfromitaly.com, tavolartegusto.it, apetitonline.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu