Pravé italské špagety carbonara. Nešizené a bez smetany

Recepty 07. května 2022 | 11:13 — Zuzana Procházková
Špagety carbonara jsou tradičním italským pokrmem, který se stal brzy populární po celém světě. Lahodná neotřelá chuť špaget obalených v omáčce ze žloutků a tvrdého nastrouhaného sýra, doplněné o kousky voňavé slaniny, je zkrátka vynikající. Připravte si je také a potěšte rodinu či blízké. Recept je opravdu velmi jednoduchý.
Další 4 fotografie v galerii
Připravit pravé italské špagety carbonara je jednodušší, než si myslíte / Depositphotos

Špagety carbonara jsou jistě jedním z nejčastěji falšovaným receptům po celém světě. Možná jste někdy už jedli špagety carbonara s cibulí, smetanou, šunkou nebo dokonce obyčejnou uzenou slaninou. Vajíčka se v mnoha nepravých receptech přidávají i s bílkem a tradiční sýr pecorino romano se zase nahrazuje obyčejným parmazánem. To není zdaleka vše.

Pravé špagenty carbonara

Přitom tradiční italský recept na špagety carbonara je složen z několika málo surovin, u kterých se dbá v první řadě na kvalitu. Jedná se o špagety, slaninu, žloutky, sýr, vodu z těstovin, pepř a sůl. Rozhodně je potřeba dávat pozor na sůl, neboť se může stát, že pokrm velmi rychle přesolíte. Proto je zapotřebí slaninu i sýr ochutnat předem.

Suroviny na prvé italské špagety carbonara

Na přípravu dvou porcí tohoto lahodného pokrmu budete potřebovat následující suroviny:

  • 160 g kvalitních špaget
  • 60 g nakrájené neuzené slaniny guanciale nebo pancetta
  • 2 velké vaječné žloutky
  • 25 g sýru pecorino romano
  • 3 až 5 polévkových lžic vody z těstovin
  • čerstvě namletý pepř a sůl

Postup přípravy

Nejprve odstraňte ze slaniny tuhou kůži na okrajích, a poté ji nakrájejte na špalíčky, které by měly být zhruba 1 cm dlouhé a 5 mm široké. Poté uvařte špagety dle návodu v mírně osolené vodě. Na rozehřátou pánev přidejte slaninu a opékejte na mírném stupni do zlatova. V mezičase nastrouhejte sýr a rozšlehejte vidličkou žloutky v mističce. Jednu lžíci sýru si uschovejte bokem a zbytek přidejte ke žloutkům. Promíchejte.

Jakmile budou špagety uvařené a slanina vypečená, tak vložte špagety do pánve ke slanině a přidejte zhruba 3 lžíce vody z těstovin. Nechte minutu prohřát a následně přilijte žloutkový krém se sýrem. Jemně nechte obalit všechny těstoviny v krému a dávejte pozor, aby se vajíčka nesrazila. Stačí necelá minuta. Ihned podávejte posypané sýrem a čerstvě namletým pepřem. Dále čtěte: Připravte si vynikající a nadýchanou domácí pizzu, po které se jen zapráší.

Zdroj: recipesfromitaly.com, tavolartegusto.it, apetitonline.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Legendární zpěvačka a herečka Barbra Streisandová vydala po letech nový singl

Domácí vaječný koňak jako krásný dárek. S vynikající...

Za studentskou fotku 15 tisíc korun? Ano, a studijní kredity a...

Zásoby na pečení vánočního cukroví extrémně přitahují...

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Je vaším snem zažít pulsující atmosféru nejslavnějšího...

Chtěli byste vědět, jaká zima nás letos čeká? Sledujte...

Zavřít reklamu