Barvení velikonočních vajíček: Zkuste úžasnou a doposud neznámou techniku vesmírné mlhoviny

Ostatní 05. dubna 2022 | 10:35 — Zuzana Procházková
Velikonoce jsou za dveřmi. Jedná se o jeden z nejkrásnějších svátků, ke kterému se váže hned několik tradic. Nejspíš jednou z nejznámějších je příprava nádherných kraslic, kterými se obdarovávají koledníci. Metod barvení kraslic je nespočet. My vám dnes představíme úžasnou techniku zvanou vesmírná mlhovina.
Další 3 fotografie v galerii
Technika vesmírné mlhoviny vytváří na vajíčkách nádherné obrazce / Depositphotos

Velikonoce jsou krásným svátkem plným tradic a zvyků. Během velikonočního období se barví vajíčka, kterými se poté odbarovávají koledníci. Dále se pečou mazance, jidáše či beránci a dívky se šlehají pomlázkou upletenou z proutí mladé vrby. Aby toho však nebylo málo, tak se v některých krajích dívky po vyšlehání polévají také studenou vodou. Tradičním velikonočním zvykem je rovněž řehtání či klapotání takzvaných řehtaček a klapaček.

V tomto článku se však budeme věnovat pouze jednomu krásnému zvyku, a to barvení velikonočních vajec - tedy tvorbě kraslic. Pokud letos máte v plánu vajíčka barvit, pak máme pro vás úžasnou novou techniku zvanou vesmírná mlhovina. Kromě toho vám však poradíme, v čem spočívá další oblíbená metoda batikování nebo například metoda s použitím pěny na holení.

Vesmírná mlhovina

Technika barvení vajec zvaná vesmírná mlhovina je časově nenáročná a zvládne ji i naprostý amatér. Potřebovat budete několik barvených voskovek, dále struhadlo a nějaký tácek či podložku. Vejce uvařená na tvrdo musí být pro realizaci samotné techniky ještě horká, proto je začněte vařit až ve chvíli, kdy budete mít vše přichystáno. A jak tedy postupovat? Nastrouhejte na podložku trochu voskovek, přičemž se barevné kombinaci meze nekladou. Vezměte si horké uvařené vejce a v šupinkách od voskovek jej pořádně vyválejte. Jelikož je vejce horké, tak se šupinky voskovek začnou ihned rozpouštět a na vejci vytvoří zajímavé abstraktní obrazce. Dotvořit je můžete i prsty.

Batikování

Kromě doposud málo známené metody vesmírné mlhoviny je velmi oblíbené batikování velikonočních vajec, které dělaly už naše babičky. Metoda spočívá v tom, že si nasbíráte lístečky různých tvarů a kvítka, které posléze v libovolné kombinace přiložíte na vejce, přes které následně přetáhnete vyřazené silonky. Lístečky nebo kvítka si ještě můžete na vejci pod silonkou upravit, následně silonku zavážete a zbytek odstřihnete. Jakmile budete mít všechna vejce připravená, tak je vařte na tvrdo zhruba deset minut, a poté je ve vodě klidně ještě nechte přes noc. Obrazce budou o to více výraznější. Nakonec silonku odstraňte a vejce přetřete ideálně sádlem, aby se krásně lesklo a kresba vynikal.

Kouzlo pěny na holení

Třetí doposud málo známá technika barvení vajec, jejíž výsledkem jsou však nádherné obrazce, je s použitím klasické pěny na holení. Potřebovat budete vyfouknutá a vymytá vejce, obyčejnou pěnu na holení, pečicí papír, špejli, stojánek na vejce (stačí otočit papírový vejcovník), stěrku, tác a nějaké barvičky. Jako barvičky můžete použít například barvy akrylové, vodovky, potravinové barvivo nebo klidně lak na nehty. A jak budete postupovat? Nejprve postříkejte tác pěnou an holení, poté ji uhlaďte stěrkou a nakapejte na ni zvolené barvičky. Poté si vezměte špejli, jejíž pomocí vytvoříte v pěně s barvami různé ornamenty. Nyní si vezměte připravené vajíčko a opatrně jej namáčejte. Jakmile budete mít hotovo, tak odložte vajíčko do vaječníku, kde jej nechte asi deset minut schnout. Dále čtěte: Jak připravit domácí přepuštěné máslo neboli Ghí a jej v kuchyni nejlépe využívat.

Zdroj: ceskykutil.cz, nasregion.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu