Barvení velikonočních vajíček: Zkuste úžasnou a doposud neznámou techniku vesmírné mlhoviny

Ostatní 05. dubna 2022 | 10:35 — Zuzana Procházková
Velikonoce jsou za dveřmi. Jedná se o jeden z nejkrásnějších svátků, ke kterému se váže hned několik tradic. Nejspíš jednou z nejznámějších je příprava nádherných kraslic, kterými se obdarovávají koledníci. Metod barvení kraslic je nespočet. My vám dnes představíme úžasnou techniku zvanou vesmírná mlhovina.
Další 3 fotografie v galerii
Technika vesmírné mlhoviny vytváří na vajíčkách nádherné obrazce / Depositphotos

Velikonoce jsou krásným svátkem plným tradic a zvyků. Během velikonočního období se barví vajíčka, kterými se poté odbarovávají koledníci. Dále se pečou mazance, jidáše či beránci a dívky se šlehají pomlázkou upletenou z proutí mladé vrby. Aby toho však nebylo málo, tak se v některých krajích dívky po vyšlehání polévají také studenou vodou. Tradičním velikonočním zvykem je rovněž řehtání či klapotání takzvaných řehtaček a klapaček.

V tomto článku se však budeme věnovat pouze jednomu krásnému zvyku, a to barvení velikonočních vajec - tedy tvorbě kraslic. Pokud letos máte v plánu vajíčka barvit, pak máme pro vás úžasnou novou techniku zvanou vesmírná mlhovina. Kromě toho vám však poradíme, v čem spočívá další oblíbená metoda batikování nebo například metoda s použitím pěny na holení.

Vesmírná mlhovina

Technika barvení vajec zvaná vesmírná mlhovina je časově nenáročná a zvládne ji i naprostý amatér. Potřebovat budete několik barvených voskovek, dále struhadlo a nějaký tácek či podložku. Vejce uvařená na tvrdo musí být pro realizaci samotné techniky ještě horká, proto je začněte vařit až ve chvíli, kdy budete mít vše přichystáno. A jak tedy postupovat? Nastrouhejte na podložku trochu voskovek, přičemž se barevné kombinaci meze nekladou. Vezměte si horké uvařené vejce a v šupinkách od voskovek jej pořádně vyválejte. Jelikož je vejce horké, tak se šupinky voskovek začnou ihned rozpouštět a na vejci vytvoří zajímavé abstraktní obrazce. Dotvořit je můžete i prsty.

Batikování

Kromě doposud málo známené metody vesmírné mlhoviny je velmi oblíbené batikování velikonočních vajec, které dělaly už naše babičky. Metoda spočívá v tom, že si nasbíráte lístečky různých tvarů a kvítka, které posléze v libovolné kombinace přiložíte na vejce, přes které následně přetáhnete vyřazené silonky. Lístečky nebo kvítka si ještě můžete na vejci pod silonkou upravit, následně silonku zavážete a zbytek odstřihnete. Jakmile budete mít všechna vejce připravená, tak je vařte na tvrdo zhruba deset minut, a poté je ve vodě klidně ještě nechte přes noc. Obrazce budou o to více výraznější. Nakonec silonku odstraňte a vejce přetřete ideálně sádlem, aby se krásně lesklo a kresba vynikal.

Kouzlo pěny na holení

Třetí doposud málo známá technika barvení vajec, jejíž výsledkem jsou však nádherné obrazce, je s použitím klasické pěny na holení. Potřebovat budete vyfouknutá a vymytá vejce, obyčejnou pěnu na holení, pečicí papír, špejli, stojánek na vejce (stačí otočit papírový vejcovník), stěrku, tác a nějaké barvičky. Jako barvičky můžete použít například barvy akrylové, vodovky, potravinové barvivo nebo klidně lak na nehty. A jak budete postupovat? Nejprve postříkejte tác pěnou an holení, poté ji uhlaďte stěrkou a nakapejte na ni zvolené barvičky. Poté si vezměte špejli, jejíž pomocí vytvoříte v pěně s barvami různé ornamenty. Nyní si vezměte připravené vajíčko a opatrně jej namáčejte. Jakmile budete mít hotovo, tak odložte vajíčko do vaječníku, kde jej nechte asi deset minut schnout. Dále čtěte: Jak připravit domácí přepuštěné máslo neboli Ghí a jej v kuchyni nejlépe využívat.

Zdroj: ceskykutil.cz, nasregion.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu